Nya bombräder mot Aleppo

Bilden, som det frivilliga civilförsvaret Vita hjälmarna tagit är från början av oktober. Bild: SYRIA CIVIL DEFENCE / HANDOUT

De intensiva flygattackerna mot östra Aleppo fortsätter inför helgens Syriensamtal i schweiziska Lausanne. Samtidigt kommer uppgifter om att jihadistgruppen Jabhat Fateh al-Sham har betydligt färre soldater i östra Aleppo än vad man tidigare trott.

Syriska och ryska stridsflygplan har under natten till fredagen genomfört dussintals räder mot de rebellkontrollerade distrikten i östra Aleppo, rapporterar AFP med hänvisning till det oppositionella brittiskbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).

Även en talesperson för det frivilliga civilförsvaret, Vita hjälmarna, säger till nyhetsbyrån att mängder av flyganfall ägt rum i natt, men att läget var lugnare vid elvatiden på förmiddagen, finsk tid.

– Det ligger fortfarande människor under rasmassorna i Tariq al-Bab och räddningsarbetare arbetar för att få ut dem, säger talespersonen Ibrahim Abu al-Leith, till AFP.

Mer intensiva

Syriens och Rysslands flygangrepp mot östra Aleppo, som kontrollerats av rebeller sedan 2012, har den här veckan åter blivit mer intensiva, efter en lugnare period.

FN har uppgett att närmare 400 människor har dödats, däribland många barn, och över 1 000 skadats sedan regimens offensiv i syfte att ta kontroll över hela Aleppo inleddes den 22 september. Det finns än så länge inga uppgifter om döda i fredagens bombningar.

Syrien och Ryssland har sagt att närvaron av jihadiströrelsen Jabhat Fatah al-Sham, tidigare al-Nusrafronten, i östra Aleppo rättfärdigar flygangreppen. Men nu säger ett antal diplomater till nyhetsbyrån Reuters att högst 200, kanske färre än 100, jihadistkrigare finns i området.

För hög siffra

Förra veckan sade FN-sändebudet Staffan de Mistura att det fanns högst 900 medlemmar i Jabhat Fatah al-Sham, av totalt cirka 8 000 rebellsoldater, i östra Aleppo. Men det är alltså en alldeles för hög siffra, enligt Reuters källor.

Frågan lär diskuteras under mötet i Lausanne på lördag mellan USA:s och Rysslands utrikesministrar John Kerry och Sergej Lavrov. Även representanter från Turkiet, Saudiarabien och Qatar deltar i mötet, som syftar till att nå en ny överenskommelse om vapenvila.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning