Nya bekräftade coronafall: Sammanlagt var 26 resenärer på flyget från Skopje smittade

Sammanlagt 26 av de 158 resenärer som coronatestades på flygplatsen i Åbo i lördags bar på coronaviruset. Bild: Mikael Piippo/SPT

Nya coronafall har bekräftats på planet som anlände till Åbo i lördags. Sammanlagt var 26 personer smittade av viruset.

Antalet coronafall på planet som anlände till Åbo från Nordmakedoniens huvudstad Skopje i lördags har ökat.

Enligt tidigare uppgifter var 24 av de 157 passagerarna ombord på planet smittade av coronaviruset. Det uppgavs på en presskonferens på måndagskvällen då myndigheterna informerade om de masstestningsförsök som under helgen utförts på flygplatserna.

Under tisdagen bekräftades det att ytterligare 2 testresultat varit positiva, vilket innebär att sammanlagt 26 personer ombord var smittade.

– Två av testerna gav inledningsvis osäkert resultat och vid kontrollen bekräftades det att de var positiva, säger Esa Rintala, överläkare på infektionsavdelningen vid Åbo universitetscentralsjukhus.

Han bekräftar också att det sammanlagt fanns 158 passagerare ombord, och inte 157 som tidigare uppgetts.

Resor rekommenderas inte till riskområden

Institutet för hälsa och välfärds direktör Mika Salminen sade under måndagskvällens presskonferens att han är besviken på att finländare trots rekommendationen om att inte resa till så kallade riskområden ändå i så hög grad gjort det.

Speciellt Balkanområdet är ett område dit finländare rest mer än väntat trots att många länder där hör till de så kallade riskområdena.

Regeringen rekommenderar att finländare inte reser till länder där fler än 8 nya coronafall på 100 000 personer har konstaterats under de senaste 14 dagarna. Bland exempelvis Balkanländerna är incidensen rentav mer än tiofaldig, sade Salminen.

Ilta-Sanomat var först med nyheten om de ökade smittofallen.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning