Nya anvisningar för 70-plussare: Träffa gärna bekanta utomhus, men håll avstånden

Personer som är äldre än 70 rekommenderas motionera utomhus eller hemma varje dag. Bild: Anna Back/SPT

Äldre uppmanas leva hälsosamt, hålla säkerhetsavstånd och vara måna om handhygienen. Regeringen utlovar en presskonferens om de nya rekommendationerna på onsdag.

Institutet för hälsa och välfärd har uppdaterat anvisningarna för hur äldre personer kan skydda sig från coronaviruset. Anvisningarna finns nu enbart på finska, men kommer att översättas till svenska inom kort, skriver Social- och hälsovårdsministeriet i ett pressmeddelande.

I anvisningarna betonas vikten av sociala relationer och enligt rekommendationerna kan man upprätthålla dem per telefon eller internet. Om man träffar bekanta ska man hålla minst två meters avstånd.

Motion varje dag rekommenderas också i anvisningarna – antingen inomhus eller utomhus. Utomhus ska man hålla sig på minst två meters avstånd från andra människor. Detsamma gäller i butiker, apotek och på hälsocentraler.

Rekommendationen är fortsättningsvis att man ska undvika att uträtta ärenden under rusningstid och inte stanna längre än nödvändigt i butiken.

Äldre uppmanas också äta regelbundet och mångsidigt och se till att få i sig tillräckligt med vätska. Man ska också vara mån om sin hälsa och inte avboka eller skjuta upp läkarbesök utan en god orsak.

Äldre personer löper större risk än andra att insjukna allvarligt på grund av viruset, eftersom kroppens motståndskraft försvagas med åldern. Därför gäller det att undvika närkontakt och vara mån om god handhygien.

Den som har minsta symtom på luftvägsinfektion ska inte besöka äldre över 70 år eller andra personer som hör till riskgruppen. Äldre som har symtom på luftvägsinfektion ska kontakta en läkare och undvika närkontakt.

Regeringen kommer att hålla en presskonferens om de nya rekommendationerna på onsdag klockan 11.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning