Nya anklagelser mot R Kelly i dokumentär

Flera kvinnor som hävdar att de haft relationer med eller utnyttjats av R Kelly när de var yngre än 18 år träder fram i dokumentären "Surviving R Kelly". Bild: TT/AP/Frank Micelotta

Dokumentären "Surviving R Kelly" har skakat om den amerikanska tv-publiken, då flera kvinnor träder fram för att berätta om sina erfarenheter av övergrepp som ska ha gjorts av sångaren. Bland annat ska Aaliyah ha varit ihop med Kelly då hon bara var 15 år.

Uppgifterna tillbakavisas av den numera bortgångna Aaliyahs mamma, Diane Haughton, som hävdar att de vittnen som bekräftar relationen vill "sabotera minnet av Aaliyah", skriver AFP.

En av kvinnorna som träder fram är Lizzette Martinez, som var 17 när hon hade ett förhållande med R Kelly, som då närmade sig 30.

– Han stal mitt liv från mig genom att utnyttja mig. Jag tror inte att han förstår hur så unga tjejer tar intryck och vilket trauma de här erfarenheterna är. De förändrar en för alltid, säger hon i dokumentären.

R Kelly anklagades förra året för att hållit flera unga kvinnor fångna under sektliknande förhållanden. Sångaren har även tidigare åtalats för barnpornografibrott efter att han påstods ha spelat in en sexvideo med sig själv tillsammans med en 14-årig flicka 2002. Han friades sex år senare.

John Legend hyllas

Filmarna uppger att det varit svårt att få kända personer som jobbat med R Kelly att ställa upp i dokumentären. Sångaren John Legend är den ende kände artisten som går ut i dokumentären och fördömer R Kellys handlingar, något han hyllats för i sociala medier. Själv tycker Legend inte att det han gjort är märkvärdigt.

"Jag tror på de här kvinnorna och skiter blankt i att skydda en serievåldtäktsman som förgripit sig på barn. De här offren förtjänar att få höras och jag hoppas att de känner att de är närmare någon slags rättvisa", skriver han på Twitter.

Dokumentärserien sänds under torsdag, fredag och lördag kväll på tv-kanalen Lifetime i USA.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning