Nya Åland: Besvärligare än väntat för rederierna att få lån

Riksdagsledamot Mats Löfström uppger för Nya Åland att statsgarantierna och stöden från Försörjningsberedskapscentralen kopplats ihop i den åländska debatten, men att de är två olika saker. Bild: Ida K Jansson/SPT

Flera rederier förhandlar just nu om lån men det har visat sig vara besvärligare än väntat, skriver Nya Åland.

Försörjningsberedskapscentralen (FBC) har med direkta stöd på 45 miljoner euro upprätthållit frakttrafiken till och från Finland och Åland under coronapandemin. Trots att passagerarmängderna nu ökat är de ännu för små för att trafiken ska vara ekonomiskt hållbar utan stöd, skriver Nya Åland.

Riksdagsledamot Mats Löfström (SFP) hoppas att stöden ska fortsätta efter den 18 juni när de nuvarande kontrakten med beredskapscentralen går ut.

Samtidigt har det, enligt Nya Åland, sagts att stödet ska ersättas med statliga garantier för lån till rederierna. Det ingick i regeringens tredje tilläggsbudget. Maximibeloppet är 600 miljoner euro i garantier.

– Det är flera rederier som förhandlar om lånen just nu, men det är betydligt mer besvärligt än man förväntat sig, säger Löfström.

Enligt Löfström har statsgarantierna och stöden från beredskapscentralen kopplats ihop i debatten, men de är två olika saker.

Trots att passagerarmängderna ökat är de ännu för små för att det ska vara ekonomiskt hållbart för rederierna att upprätthålla trafiken utan stöd, skriver Nya Åland. Bild: Viking Line/SPT

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning