Ny webbplats med info om spårläget

Svedängen i Helsingfors lockar alltid skidåkare, vid vackert väder är det rusning i spåren. Bild: HBL arkiv

Ungefär 40 procent av finländarna uppger skidåkning som sin hobby och de flesta av dem utövar den fler än ett par gånger per vinter. Och ju mer man vet om skidåkning – teknik, utrustning, valla, klädsel och träning – desto mer får man ut av skidturen.

Friluftsorganisationen Suomen Latu har öppnat en ny webbplats, med all slags info om skidåkning. Texterna om teknik och tips finns bara på finska, men det intressantaste är kanske spårläget, där alla som har varit ute i ett skidspår kan avge en kort rapport om dagsformen – spårtes alltså, inte sin egen.

– Senast nu är det dags att spola de trauman som förknippas med skidåkning och skolgymnastik. Skidåkning är en av de mest mångsidiga motionsformerna, säger Panu Könönen, infochef på Suomen Latu och hoppas att så många som möjligt uppdaterar sajten www.kaikkihiihdosta.fi.

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54