Ny visselblåsare ökar trycket på Trump

USA:s president Donald Trump. Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

En andra visselblåsare med förstahandskännedom om president Donald Trumps kontakter med Ukraina har talat med säkerhetstjänstens interna kontrollorgan, berättar advokaten Mark Zaid för ABC News. Uppgiften ökar trycket på en redan pressad president.

Redan tidigare i helgen skrev tidningen The New York Times om en andra möjlig visselblåsare med mer direkt information än den första.

Mark Zaid representerar den första visselblåsaren som vittnat om president Trumps telefonsamtal med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, där han bad honom utreda Trumps potentiella rival i nästa års presidentval, demokraten Joe Biden.

På söndagen berättade Mark Zaid i ABC-programmet "This Week" att den andra visselblåsaren, som också tillhör underrättelsetjänsten, har frågats ut av Michael Atkinson, tillsynschef för underrättelsetjänsterna, som arbetar för att få den första personens uppgifter bekräftade.

Svårare vifta bort

Båda klienterna har fullt skydd av den lag som skyddar visselblåsare från att bli avskedade på grund sitt uppgiftslämnande, påpekar Mark Zaid.

Hans advokatkollega Andrew Bakaj twittrade på söndagen att byrån "representerar flera visselblåsare". Det var oklart om han syftade på mer än två personer. Det typiska är att flera tjänstemän lyssnar på telefonsamtal mellan presidenten och utländska ledare.

Att nu en visselblåsare säger sig ha förstahandskännedom om det aktuella samtalet den 25 juli gör det svårare för Trump och hans anhängare att avfärda den första visselblåsarens uppgifter som hörsägen, skriver AFP.

"Häxjaktsskräp"

Den 24 september meddelade representanthusets talman Nancy Pelosi att Demokraterna inleder en utredning om att ställa presidenten inför riksrätt.

– Trumpregeringens handlingar underminerar både vår nationella säkerhet, vår underrättelsetjänst och skyddet av visselblåsarna, sade hon.

Trump har kallat riksrättsprocessen för "witch hunt garbage" (häxjaktsskräp). På söndagen fortsatte han att slå tillbaka mot anklagelserna på Twitter. Men han nämnde inte att en andra visselblåsare nu vittnat om innehållet i telefonsamtalet.

Normalt på en söndag reser Trump eller spelar golf. Nu valde han lite ovanligt att stanna kvar i Vita huset.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning