Ny vd för Allas Sea Pool trivs som fisken i vattnet

Bodil Ståhl har börjat sitt jobb som vd för Allas Sea Pool. Bild: Cata Portin

Efter en lång karriär i rederibranschen har Bodil Ståhl sadlat om, men kontakten med havet behåller hon som ny verkställande direktör för Allas Sea Pool i Helsingfors.

En isande kall vind sveper över Salutorget i Helsingfors när Bodil Ståhl tar emot oss på sin nya arbetsplats Allas Sea Pool på Skatudden. Bodil Ståhl har nyss inlett sitt jobb efter en nästan 30 år lång karriär med olika tjänster på Viking Line. Slumpen spelade en stor roll hur hon blev vd för Allas Sea Pool.

– Jag tittade på en platsannons för en vän när det här jobbet dök upp. Jag läste annonsen och tänkte att det här är det rätta jobbet för mig. Jag hade inga planer på att byta jobb, men annonsen ändrade allt, säger Ståhl.

Trots att hon inte jobbat med Allas Sea Pool tidigare har hon känt en viss stolthet över att stället finns när hon promenerat förbi på vägen från färjeterminalen.

– Det är ett oväntat och roligt koncept som engagerat stadsborna. Jag fick en wow-upplevelse i Berlin för något år sedan. Där hade man gjort en kanal till en strand i en levande stadsmiljö och det tilltalade mig på samma sätt som Allas Sea Pool.

Bakom sig har Ståhl en gedigen karriär med olika arbetsuppgifter i hemlandet och utomlands med Viking Line som arbetsgivare.

– Jag har lärt mig mycket och de erfarenheterna hoppas jag att blir en tillgång. Jag har varit med om att starta många nya projekt tillsammans med roliga människor och det ser jag fram emot också i det nya jobbet. Jag har rötter i Åbolands skärgård. Därför känns havet och stranden som ett hem för mig och det är nära hjärtat.

När Ståhl började sin karriär i rederibranschen bestod passagerare och turister främst av européer. När världen har blivit mindre har också passagerarunderlaget vidgats med turister från Asien.

– Passagerarna krav har blivit större och responsen mer direkt, vilket är ju förstås är bra när man ska utveckla utbudet. Konkurrensen har också blivit hårdare för rederierna när lågprisflygbolagen har kommit in på marknaden. Alternativen är många och då ska du kunna överträffa konsumentens förväntningar.

Lågkonjunkturen har ändå inte märkts i rederibranschen på samma sätt som för till exempel flygbranschen. Långa resor utomlands har ofta ersätts av kortare kryssningar på färjor och mindre semestrar närmare och förmånligare.

Ståhl beskriver sig själv som en lyhörd vd för både ägare, medlemmar, personal och gäster.

– Ingen kan göra ensamt allt, men tillsammans gör vi en hel del. Allas Sea Pool har fått en fin start, men nu gäller det att finjustera och utveckla stället och konceptet. Vi är aldrig färdiga. Inom ett år kan vi öppna en ny oas för välbefinnande, men var den öppnas kan jag inte avslöja. Planer finns för fem nya anläggningar inom fem år, säger Ståhl.

Helsingfors är en stad som lockar turister sommartid, men på vintrarna har intresset varit kyligare. Ståhl anser att Allas Sea Pool har ett trumfkort på handen med utebassänger och bastu på en stadens bästa platser.

– För till exempel en kinesisk turist kan det vara rätt så exotiskt att hoppa i plurret vintertid och ta ett foto för sociala medier i centrum av Helsingfors. Jag tycker att det viktigt att man i stadsmiljö kan göra annat än att konsumera. Vi konkurrerar inte med simhall eller gym. Det här är mer som ett ställe för avkoppling från vardagen.

Under det första året besöktes Allas Sea Pool av 155 000 besökare, vilket var över förväntningarna. Nu höjs ribban till 200 000 besökare 2018.

– Bastu och bad är något som finns i modersmjölken hos oss finländare och nu är det möjligt att bada och simma på en gång utan att du behöver åka till sommarstugan. Det är en win-win-situation och intresset för oss är stort.

Hur ivrig bastubadare är du?

– Jag trivs i lagom temperatur. Det får inte bli för hett. Helst ska man ha möjlighet att ta sig ett dopp mellan varven, säger Ståhl.

Ålder: 50

Familj: Tre barn, en flicka och två pojkar.

Bor i: Sibbo.

Hobbyn: Jag trivs på ön Innamo i Pargas och så tycker jag om att idrotta och motionera.

Kör: En Ford herrgårdsvagn.

Äter gärna: Jag är allätare.

Dricker gärna: Vatten, vin och champagne.

Senast lästa bok: Elina Hiltunens Mitä tulevaisuuden asiakas haluaa. Jag lyssnar också gärna på ljudböcker på olika språk.

Vill resa till: Nya Zeeland.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning