Ny vändning i rykteskarusellen: Räikkönen uppges bli utan kontrakt i Ferrari

Kimi Räikkönens vara eller inte vara i Ferrari har varit en långkörare. Enligt tyska källor kommer Räikkönen att tvingas lämna toppstallet efter säsongen för att ge rum för Charles Leclerc, som skrivit på ett kontrakt med Ferrari.

Ryktessagan kring Räikkönen har tagit en ny vändning – igen.

Den tyska journalisten Michael Schmidt, som bevakat F1 sedan 1981 och har utmärkta kontakter inom motorsportens kungsklass, menar att Räikkönen kör sin sista säsong i Ferrari.

I en artikel för Auto Motor und Sport skriver Schmidt att nuvarande Sauberföraren Charles Leclerc redan skrivit på för stallet.

– Räikkönen kör bättre än någonsin, men måste antagligen lämna. Enligt Leclercs avtal blir han stallkamrat med Sebastian Vettel. Ingenting är officiellt, men i depån sägs det att valet redan är fattat, skriver Schmidt på Auto Motor und Sports webbplats.

Nu sitter Ferrari i en knipa. Enligt Schmidt vill stallets nya ledning att Räikkönen ska fortsätta, men kontraktet med Leclerc gör situationen hopplös.

Många besked

Tidigare under säsongen rapporterades det att unga Leclerc var klar för Ferrari. Men efter Ferrarichefen Sergio Marchionnes plötsliga bortgång i somras ändrades tongångarna. Räikkönens ställning i det italienska stallet förbättrades.

För två veckor sedan skrev Il Corriere della Sera att Räikkönens kontrakt för 2019 var klappat och klart. Förlängningen skulle presenteras inför Belgiens eller Italiens GP.

Men det var knäpptyst i Belgien. Något nytt kontrakt presenterades inte heller då tävlingshelgen på Monza startade. I stället sade Ferraris nya vd Louis Camilleri att stallet inte fattat ett förarbeslut för säsongen 2019.

– Det finns ingen tidsram för beslutet, sade Camilleri enligt Reuters, och påpekade att Räikkönen är en kär personlig vän.

Juuselas referat en hit

Om Räikkönen tvingas lämna vore det en pr-katastrof för Ferrari att gå ut med nyheten under helgen. Räikkönen stod för en fulländad prestation i lördagens kval då han snuvade stallkamraten Sebastian Vettel på pole position.

Räikkönen tog karriärens 18:e pole position och klockades för det snabbaste F1-varvet någonsin: 1.19,119. Det är första gången sedan 2006 som Räikkönen startar som etta på Monza.

C More-referenten Niki Juusela kunde knappt hålla sig i byxorna efter Räikkönens stora formbesked.

–  Äääääh! Räikkönen, Räikkönen! En tyngd har fallit från hans axlar! Oturen har vänt! Kimi är en gud! skrek en förkyld Juusela för full hals.

Juuselas hesa hyllning till Räikkönen blev en hit på Twitter efter att F1:s officiella konto publicerat en video av referatet.

Kimi Räikkönen

Född: Den 17 oktober 1979 i Esbo.

Bor: I Schweiz med fru och två barn.

Började köra karting som nioåring och gjorde F1-debut i Sauber som 21-åring.

Flyttade till McLaren 2002 och till Ferrari 2007. Blev världsmästare direkt efter flytten till Ferrari.

Lämnade Ferrari och F1 2009 och körde rally i två år. Gjorde comeback i F1 som Lotusförare 2012. Återvände Ferrari 2014 och kör fortfarande för det italienska stallet.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00