Ny undersökning: Unga vill flytta hemifrån vid 18 års ålder och lära sig mera om hushållning i skolan

Många unga tycker att skolorna borde bli bättre på att lära ut privatekonomi, visar en färsk undersökning. Bild: Pixabay

En färsk undersökning sammanställd av Centralförbundet för barnskydd sammanfattar 16-åringars tankar kring framtiden och att bo självständigt.

I undersökningen intervjuades 1 005 unga som hade fyllt 16 under året 2019. Svaren tyder på att de unga anser att 18 år är en lämplig ålder för att flytta hemifrån och att barndomshemmet oftast rustar de unga med färdigheter som behövs för att klara av ett liv på egenhand.

Enligt de intervjuade är det viktigt att det finns vuxna som stöder en i beslut som påverkar framtiden, såsom i val av andra stadiets studier. Största delen menar att de får tillräckligt mycket stöd hemifrån.

– Det är viktigt att kunna identifiera de unga som inte får tillräckligt med stöd hemifrån, vilket möjliggör ett självständigt liv, och att samhället i sådana fall kunde erbjuda det stöd som behövs. Alla unga borde ha möjligheten att bli självständiga, säger experten Ira Custódio.

I genomsnitt anser flickor sig redo att flytta hemifrån lite tidigare än pojkar.

Enligt ungdomarna skulle skolorna gärna få lära ut färdigheter som man bör bemästra för att kunna leva självständigt. Det som speciellt oroar de unga är hur den personliga ekonomin ska skötas.

Städning och matlagning är färdigheter som de unga ofta lär sig i hemmen, men det är ovanligare att man lär sig om hemmets ekonomi.

– Alla har inte nödvändigtvis goda förhållanden hemma, så ett samhälleligt skyddsnät kunde utvecklas så att alla skulle ha goda förutsättningar för att klara sig självständigt, säger en 16 åring som deltog i undersökningen.

I jämförelse med andra europeiska länder, börjar finländska unga leva ett självständigt liv i en ganska ung ålder. Enligt Eurostats statistik från 2019 flyttade finländare i från barndomshemmet vid en genomsnittlig ålder av 21,8 år medan samma ålder är 26,2 för hela Europa.

Majoriteten anser att det borde vara möjligt att bo hemma då man genomför andra stadiets utbildning. 53 procent av de som deltog i undersökningen stöder en förlängd läroplikt till 18 år medan nästan en tredjedel lämnade frågan obesvarad.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning