Ny undersökning: Regeringen har alltjämt svagt stöd bland väljarna

Statsminister Juha Sipilä (C) och finansminister Petteri Orpo (Saml). Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

Regeringen Sipilä får sitt bästa betyg sedan starten sommaren 2015. Men befolkningen är tudelad i sin inställning till hur regeringen lyckats.

Tidningen Helsingin Sanomat (HS) offentliggjorde på juldagsmorgonen sin senaste opinionsundersökning.

Den visar att 29 procent av befolkningen anser att den sittande regeringen lyckats väl eller ganska väl i sitt arbete. Det är det bästa resultat statsminister Juha Sipilä (C) fått för sin regering sedan tillträdandet sommaren 2015. Då var andelen positiva 37 procent.

Samtidigt bedömer 33 procent att regeringen gjort ett dåligt eller ett ganska dåligt arbete.

Att frågan är svår visar andelen osäkra svar, skriver HS. En tredjedel av dem som svarade på undersökningen kunde inte ge någon åsikt om hur regeringen lyckats.

Unga vuxna är mest kritiska till regeringen, vilket enligt HS troligen beror på de nedskärningar i utbildningen som regeringen gjort.

Undersökningen visar också att 31 procent anser att statsminister Sipilä gjort ett bra arbete medan de missnöjdas andel är 41 procent. Utrikesminister Timo Soini (Blå) får ett gott betyg av 33 procent och finansminister Petteri Orpo (Saml) av 37 procent av väljarkåren.

Helsingin Sanomat frågade även om åsikter då det gäller oppositionspartierna. Där ansågs att De gröna gjort bäst ifrån sig medan Sannfinländarna fick sämsta betyg.

Undersökningen genomfördes av företaget Kantar TNS i form av telefonintervjuer mellan den 4 och 16 december. 1 003 personer i åldrarna 15-79 tillfrågades och felmarginalen är +/- tre procentenheter.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46