Ny tjänst ska slussa in invandrare på arbetsmarknaden – och det kostar bara en timme av din tid

Genom att skapa fler möten och kontaktytor mellan utlandsfödda och Finlandsfödda kan vi påverka attityderna på arbetsmarknaden och i samhället i stort, hoppas Ann-Jolin Grüne, utvecklingschef på Luckan. Bild: Jenny Bäck

Arbetslösheten bland utlandsfödda är betydligt högre än bland Finlandsfödda, samtidigt som flera sektorer skriker efter arbetskraft. För att underlätta för utlandsfödda och arbetsmarknaden att hitta varandra lanserar Luckan ett nytt matchningsverktyg för personer inom samma bransch.

För att få in en fot på arbetsmarknaden är nätverk guld värda, men för den som nyligen anlänt till Finland kan det vara svårt att alls få upp dörren. I vägen ligger sådant som strikta språkkrav, fördomar och okunskap om utländska examina och arbetserfarenhet, men också kontaktytor till det finska samhället, visar forskning.

Sysselsättningsgraden bland utlandsfödda är i snitt 10–20 procent lägre än för befolkningen i snitt, beroende på hur man räknar, visar Arbets- och näringsministeriets statistik. I huvudstadsregionen är arbetslösheten bland högutbildade utlandsfödda hela tre gånger så stor som bland Finlandsfödda.

För att underlätta för invandrare att skapa kontakter till arbetsmarknaden – och vice versa – startar Luckan en webbaserad tjänst, Dörren, som ska para ihop utlandsfödda och Finlandsfödda från samma bransch. En så kallad dörröppnare kan vem som helst bli som har erfarenhet av den finländska arbetsmarknaden och samhället, allt som begärs är en timme då man kan ställa upp och dela med sig av erfarenheten till en nyinflyttad.

– Inflyttade behöver branschspecifik kunskap som vägledning och stöd då de söker arbete, därför behövs Dörren. Ett annat mål är att öka kunskapen bland finländarna om den kompetens som utlandsfödda har. I samhällsdebatten syns ofta de utlandsfödda som har låg utbildning, men de är bara en liten del av alla, säger Ann-Jolin Grüne, utvecklingschef på Föreningen Luckan.

Bortkastad kompetens

I huvudstadsregionen råder för tillfället brist på specialister på en rad områden, som läkare, psykologer, ingenjörer och specialister inom socialsektorn, visar Helsingfors stads statistik.

– Det behövs alltså folk. Men det finns utmaningar – och bland de utmaningar som utlandsfödda ofta nämner finns förutom klimatet svårigheten att lära känna folk och partnerns svårigheter att få arbete, sade forskaren Anu Yijälä vid Helsingfors stad då den nya tjänsten presenterades på onsdagen.

Att skapa kontaktytor handlar också om inkludering och attityder på ett bredare plan.

– Jag tror att personliga möten öppnar ögonen på ett annat sätt. Och får man upp ögonen kanske också viljan att ändra på förlegade attityder i arbetslivet växer. Det är otroligt att kompetenta, sociala och högutbildade utlandsfödda kan ha så svårt att hitta jobb här, det känns som bortkastade resurser, säger Grüne.

Snabbt och enkelt

Luckan Integration har tidigare introducerat två andra koncept som ska underlätta kontakterna mellan utlandsfödda och Finlandsfödda: Fika som erbjuder långvarigare mentorskap och Cirkeln, som fokuserar på socialt umgänge. Dörren är ett koncept importerat från Sverige, där Yrkesdörren funnits redan i fyra år.

Tills vidare samarbetar Dörren med en handfull företag och organisationer, som på ett eller annat sätt kommer att sprida konceptet bland sina medlemmar och anställda. Nu jobbar man på att få fler organisationer ombord, och några är redan på lut.

Men det går också bra att som enskild registrera sig på webbtjänsten. Då man registrerat sig och uppgett sin bransch paras man ihop med en utlandsfödd inom samma bransch, tjänsten föreslår en tidpunkt för möte och så är det bara att komma överens om plats.

– Meningen är att ett möte ska vara så enkelt och trevligt som möjligt, eftersom många är aktiva och upptagna. På en timme kan man göra mycket nytta för många – för sig själv, utlandsfödda, organisationen och samhället i stort, säger projektledaren Gerd Norrgård på Luckan.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning