Ny tävling – barn ska skapa "snälla hjältar"

Seriefiguren Bamse är en typisk "snäll hjälte". I en ny tävling uppmanas elever i grundskolan att hitta på egna snälla hjältar. Bild: Fredrik Sonck

Svenska folkskolans vänners lanserar en ny rit- och skrivtävling med namnet "Snälla hjältar". Tävlingen riktar sig till barn i årskurserna 1–9 och tanken är att stärka barns och ungas intresse för berättelser och läsning samt att utmana dem att se saker ur andras perspektiv.

Tävlingen riktar sig till de finlandssvenska skolorna. Förutom att tävlingen ska stärka elevers läs- och skrivfärdigheter, vill arrangörerna att barn och unga får förståelse för diversitet, altruism och gemensamt ansvar. Enligt SFV är "empati" ledordet för tävlingen som pågår fram till den 18 september.

"Läsning fungerar inte bara som stöd för individens språkutveckling och inlärning, utan utvecklar också förståelsen för andra och för världen. Genom tävlingen får barn och unga uttrycka sina egna tankar om och tolkningar av empati", säger Niklas Wahlström, sektorsansvarig för utbildning på SFV, i ett pressmeddelande.

Elever i årskurs 1–2 bidrar med teckningar, medan eleverna i årskurs 3–9 skriver uppsatser. Tanken är inte att bedöma elevernas rit- eller skrivförmåga, utan fokus ligger på hur tävlingens värderingar uttrycks i bidragen. I juryn sitter bland andra författaren Maria Turtschaninoff och barnboksillustratören Jenny Lucander. Tre bidrag per årskurs ska premieras.

SFV förverkligar tävlingen i samarbete med Moomin Characters, Förlaget M och Svenska modersmålslärarföreningen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning