Ny svensk skidskyttesuccé – Mäkäräinen långt från pallen

Kaisa Mäkäräinen missade tre skott och tog sig inte in bland de tio bästa.Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Efter fem skidskyttestarter har Sverige två medaljer – Finland noll. Vem hade trott det? Hanna Öberg var prickfri och fällde guldtårar efter distansloppet. Kaisa Mäkäräinen missade ett skott för mycket.

För Sverige blev distanstävlingen en ny otippad succéhistoria. Hanna Öberg nosade på medaljplaceringarna i sprinten och jaktstarten – men nådde inte ända fram. Men i distansloppet bar det vägen. Öberg visade upp kunnandet och missade inte ett enda skott i tävlingen.

Den tidigare juniorvärldsmästarens insats räckte till guld. Då segern säkrades började glädjetårarna rinna – Öberg hade gjort sitt livs lopp och kunde knappt tro sina ögon.

– Alltså du vinner! sa en upprymd Mona Brorsson till Öberg.

Sverige har redan tagit två skidskyttemedaljer i OS, tidigare i veckan tog Sebastian Samuelsson ett sensationellt silver i jaktstarten.

Motigt för Mäkäräinen

För Kaisa Mäkäräinen fortsätter motgångarna.

Mäkäräinen hörde till de största medaljhoppen i OS, men har hittills inte klarat av att leverera. Världscupsledaren missade tre skott i distansloppet och slutade på 13:e plats. Mari Laukkanen bommade fyra skott och tog sig inte ens in bland de 40 bästa. Suvi Minkkinen slutade på 69:e plats.

– Det kändes ganska neutralt, det var en medelmåttig insats. Jag klarade inte av att vara bättre än jag brukar vara och får nöja mig med det, säger Mäkäräinen till Yle.

– Det kändes bättre på vallen än tidigare, men det blåste också i dag. Missarna kan jag inte förklara just nu, de kändes som bra skott.

Nu återstår endast en medaljchans för Mäkäräinen: masstarten på lördag. Mäkäräinen har fortfarande aldrig tagit en OS-medalj.

Resultat

Skidskytte

1. Hanna Öberg, Sverige 41.07,2 (0)

2. Anastasija Kuzmina, Slovakien +24,7 (2)

3. Laura Dahlmeier, Tysklland +41,2 (1)

4. Franziska Preuss, Tyskland +59,7 (0)

5. Paulina Fialkova, Slovakien +1.02,3 (1)

– -------

13. Kaisa Mäkäräinen, Finland +2.50,7 (3)

42. Mari Laukkanen, Finland +4.56,5 (4)

49. Laura Toivanen, Finland + 5.35,4 (3)

69. Suvi Minkkinen, Finland +7.20,5 (4)

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00