Ny studie: Var tionde får långtidscovid

Var tionde person med mild covid-19 drabbas av "långtidscovid", enligt en ny studie som gjorts på vårdpersonal. Bild: Johan Nilsson/TT

Var tionde person med mild covid-19 drabbas av "långtidscovid". Det visar en ny svensk studie som undersökt coronasmittad sjukvårdspersonal över tid.

Främst handlar det om luktbortfall, smakbortfall och trötthet. Måttliga till allvarliga covidsymtom som åtta månader efter insjuknande fortfarande fanns kvar bland var tionde person, enligt studien som publiceras i medicinska tidskriften JAMA.

– Det är en hög siffra och det är tråkigt att det är så pass många som har symtom som påverkar dem socialt, hemmet och på arbetet så länge, säger Charlotte Thålin, specialistläkare och ansvarig forskare för studien.

Däremot såg forskarteamet inte en utbredning av en del andra symtom som också brukar kopplas till långtidscovid.

– Vi ser ju inte en ökad förekomst av hjärtklappning, långvariga besvär och kognitiva besvär som minnesproblematik. Och det är ju betryggande.

Trots att studien undersökt medarbetare vid Danderyds sjukhus i Stockholm och mestadels kvinnor anser Charlotte Thålin att resultaten går att applicera på övriga befolkningen.

– Jag tror att det går att generalisera hyfsat bra. Vi har en kontrollgrupp, men det är svårt att undersöka detta under brinnande pandemi, säger hon.

Forskarteamet ska fortsätta att följa undersökningsdeltagarna och hur deras långtida besvär utvecklas. Exakt vad som räknas som "långtidscovid" är inte helt bestämt, berättar Charlotte Thålin.

– Det finns ingen definition på långtidscovid men det är absolut det vi tar upp i studien.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning