Ny studie: Tv hjälper inte brottslingar

Man blir inte bättre på att dölja sina spår av att titta på tv-serier som CSI, enligt en ny tysk studie. Arkivbild.Bild: TT / SvD / Dan Hansson

Brottslingar blir inte bättre på att dölja sina spår genom att titta på kriminalserier på tv, enligt en ny studie gjord av tyska forskare som citeras i tidskriften Kriminalteknik.

Antagandet att så skulle vara fallet har kallats för CSI-effekt, ett presumtivt fenomen som fått sitt namn från den amerikanska krimserien "CSI: Crime scene investigation".

"Vi kan med relativt hög säkerhet säga att personer som tittar på CSI inte är bättre på att dölja sina spår än andra människor", säger Andreas Baranowski, forskare vid universitetet i Mainz, i ett pressmeddelande.

Studien visade däremot att män är bättre på att dölja brott än kvinnor, yngre person bättre på det än äldre, och att personer med hög utbildning är bättre på att sopa igen sina spår än de med låg utbildning.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00