Ny, stark r'n'b-röst

Jorja Smith. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Albumdebuterande Jorja Smiths styrka är hennes kraftfulla och nyansrika röst.

SOUL

Jorja Smith

High As Hope (Sony)

När Jorja Smith för ett par år sedan ännu bara var en artonårig tjej som laddade upp låtar på nätet erbjöd rapparen Drake henne ett duosamarbete, som hon småningom nappade på.

Givetvis gav den öppningen hennes karriär en vältajmad inledande kick som bidrog till att lyfta henne över utgivningströskeln. Att debutalbumet Lost & Found sedan är så packat med olika låtskrivare och producenter som plötsligt vill vara med känns ändå snarast belastande, inte minst med tanke på att Smiths grundvision helt klart utgår från enkel renhet och sångernas egen bärkraft.

Detta i kombination med en, med tanke på att hon fortfarande bara är 20 år, kraftfull och nyansrik röst är hennes styrka och potential. Och lyckligtvis har hon haft såpass stor integritet att hon också nu mestadels får till en hyfsat avskalad r'n'b-popsoul, ofta med ett rakt beat och ett piano som dominerande element. Sedan ska rösten i det stora hela göra resten.

Hon sjunger med fin frasering och precision, och om låtmaterialet ännu blir några snäpp vassare kan hon kanske småningom rentav börja tävla med Sade.

Henrik Jansson Författare

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning