Ny seger för IFK – klart för semifinal

Anton Lundell firar sitt första slutspelsmål i vår. Bild: Timo Heikkala / Lehtikuva

HIFK är klart för semifinal i ishockeyns FM-liga för femte gången i följd efter att laget vann också den tredje semifinalen mot Kärpät. Slutresultatet på torsdagen skrevs 2–5 (1–3, 0–0, 1–2).

Efter att ha tagit hem segern i de två första semifinalerna mot Kärpät på hemmaplan reste HIFK till Uleåborg för att försöka sätta punkt för matchserien och ta sig till final.

På grund av coronaviruspandemin har ligan förkortat slutspelsserierna i vår så att tre segrar räcker för avancemang jämfört med det normala fyra.

Precis som i de första matcherna var det IFK som nätade först. Sebastian Dyk sköt sitt första mål för slutspelet efter att Alex Broadhurst snott pucken av en Kärpätback bakom motståndarmålet. Också 0–2 kom efter en Kärpättabbe. Den här gången var det Dyk som enkelt kunde ta pucken av en Kärpätback innan han friställde Anton Lundell som satte pucken i mål.

Ett reduceringsmål av Kärpät rubbade inte gästerna från Helsingfors utan Miro Väänänen såg till IFK-ledningen igen var två mål då han satte 1–3 i slutet av första perioden.

Efter en mållös mittperiod avgjorde Joonas Lyytinen kvartsfinalserien då han satte 1–4 med sex minuter kvar av matchen. Kärpät satte ett tröstemål på slutet då laget spelade utan målvakt innan Juho Keränen fastställde slutresultatet i tom bur.

För IFK blir avslutningen på säsongen intressant. Lagets form inför slutspelet var ett stort frågetecken då hela truppen var försatt i karantän och missade en betydande del av vårens matcher på grund av covid-19-smitta i laget. Mot Kärpät såg IFK inte ut att behöva plocka fram sitt bästa kunnande men kunde ändå rätt enkelt ta sig till semifinal.

Lyckas laget hitta sitt eget spel kan våren bli mycket bra på Nordenskiöldsgatan.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Att öka sin förmögenhet är en allemansrätt men få har en konkret plan

Mer läsning