Ny relationspodd och nypremiär

Ny podcast i den finlandssvenska poddfloran – Hannah Norrenas och Eva Frantz relationspodd. Bild: Ilmari Fabritius

I poddväg bjuder helgen på en ny relationspodd med Eva Frantz och Hannah Norrena. Därtill är Anne Hietanens och Ida Henriksons bokpodd tillbaka efter ett uppehåll.

Svenska Yles poddar hittas på Yle Arenan och övriga poddplattformar.

Poddar är det perfekt mediet för människor på språng och på gång. Numera finns poddar för alla möjliga smaker och intressen; utmaningen är snarast att orientera sig och hitta pärlorna i det enorma utbudet. Podcaster är därtill ett demokratiskt medium: det behövs i princip inga större resurser än en klipsk hjärna och en välformulerad mun samt förstås en viss nivå på inspelningstekniken. Det här innebär att även Svenskfinland kvalitetsmässigt har lika goda möjligheter som andra att hävda sig i konkurrensen. Det här innebär däremot inte att genren i sig är enkel. Det verkar också som om lyssnarna har lite svårt att hitta de bästa finlandssvenska podcasterna, utöver självklara dragplåster som Svenskfinlands mest lyssnade podd Ted och Kaj och medieproffset Peppe Öhmans olika poddprojekt.

I helgen lanserar Svenska Yle två poddpremiärer. Maria Sundblom Lindbergs och Sandra Helsings väninnepodd Mammapolis går visserligen fortfarande att höra på Arenan, men sedan den slutade 2016 har det på Yles plattform inte riktigt funnits någon podcast som behandlat relationsnära ämnen. Hannah Norrenas och Eva Frantz nya podd som har premiär i dag har möjlighet att fylla det tomrummet eftersom den tar upp alla möjliga slags relationer: kärleks-, vänskaps-, familje-, kollegiala. De första två avsnitten som båda publiceras i dag handlar om Tinderdejting respektive otrohet. I tredje avsnittet kommer de att tala om problematiska kompisrelationer.

Norrena och Frantz är båda erfarna radioprogramledare vilket märks i podden. Intrycket av ett mera traditionellt radioprogram snarare än ett yvigare poddsamtal förstärks av att de även efterlyser lyssnarberättelser om relationer. Första avsnittet om dejting är också mer av en intervju, då Frantz som sedan länge är stadgad ställer frågor till Norrena som är singel. Norrena berättar i alla fall både underhållande och med livserfarenheten i botten om Tinderappens särdrag samt egenheter man kan stöta på där (en man som var mer intresserad av På spåret än sin dejt kommer måhända att känna igen sig). Andra avsnittet om otrohet blir dock mera en diskussion, med exempel ur bekantskapskretsen snarare än egna erfarenheter.

På söndag är det därtill nypremiär för Yles eminenta bokpodd Hietanen och Henrikson, en podd som blivit en personlig favorit där Anne Hietanen och Ida Henrikson smart och underhållande tar sig an aktuella böcker. Först ut är Caroline Ringskog Ferrada-Nolis Richboy och Maggie Nelsons Argonauterna.

För en något yngre målgrupp finns en annan nyhet i Yles poddutbud: I nöd och lust och formel 1 där det gifta paret, skådespelaren Oskar Pöysti och journalisten Johanna Dikert för köksbordssamtal.

Malin Slotte TV-redaktör

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning