Ny rekordförbättring av Junnila – vill nå OS-gränsen i FM

Ella Junnila är i rekordform. Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Höjdhopparen Ella Junnila förbättrade sitt färska finska inomhusrekord med två centimeter i hemmahallen i Tammerfors. Nu tar hon sikte på inomhus-FM och EM- och OS-kvalhöjden 196.

En dryg vecka efter att hon slagit Linda Sandbloms gamla nationsrekord i Sätra stod Ella Junnila för en ny rekordförbättring då hon klarade höjden 194 i Tammerfors. 22-åringen förbättrade sitt färska nationsrekord med två centimeter.

Dessutom med en dålig tävlingsprestation, enligt höjdhopparen själv.

– Tävlingen var en riktigt via dolorosa. Ansatslöpandet rullade inte alls. Det påverkar förstås hoppandet som för mig baserar sig på en bra ansatsfart. Fast hoppen inte var tekniskt bra, fanns det så pass mycket vilja i prestationen att jag gick över 194. Jag är bara nöjd med ett av hoppen i dag, säger Junnila i ett pressmeddelande av Friidrottsförbundet.

Junnila klarade rekordhöjden på första försöket. Hon gjorde sedan tre misslyckade försök på 196, som är kvalgränsen både till inomhus-EM i Polen i början av mars och till OS i Tokyo. Junnilas utomhusrekord skrivs 195.

– Jag är bara nöjd med hoppet jag klarade 190 med. Det var ett lugnt och kontrollerat hopp, precis som det ska vara. Hoppet över 194 var också helt okej, säger Junnila.

Härnäst tar Junnila siktet på inomhus-FM som tävlas i Jyväskylä nästa veckoslut. Där vill storfavoriten Junnila ta en jackpot: FM-guld och ännu en ny rekordförbättring.

– Jag tror att jag kan hoppa över 196. I den här tävlingen hade det krävts tekniskt bättre hopp, säger Junnila.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Jordnära studier drar fullt hus på Keuda Saaren kartano

Mer läsning