Ny rekommendation: Stäng barer, pubar och nattklubbar, vädjar THL

Institutet för hälsa och välfärd rekommenderar att barer och nattklubbar i Helsingfors, Esbo, Vanda och Grankulla skulle stängas så fort som möjligt. Bild: Mikko Stig/Lehtikuva

Institutet för hälsa och välfärd vill stänga alla barer, pubar och nattklubbar i huvudstadsregionen för tre veckor framåt. Men THL:s vädjan är förgäves ifall regeringen inte utlyser undantagstillstånd, säger Regionförvaltningsverket.

På onsdagen gick Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (HUS) ut med en vädjan att överväga stängare restriktioner i Nyland för att stoppa spridningen av coronaviruset – och framför allt de mer smittsamma virusvarianterna som nu är i omlopp i HUS-regionen. Nästan vartannat positivt coronaprov i regionen härstammar från en virusvariant.

I dag hakar Institutet för hälsa och välfärd på och rekommenderar att bland annat nattklubbar, pubar och barer stängs för tre veckor framåt.

Samtidigt avråder man nylänningarna för att åka utanför den egna regionen fram till den 14 mars. Att stänga ner funktioner i Nyland för tre veckor framåt skulle hindra att virusvarianterna sprids till resten av landet, uppger THL i ett pressmeddelande.

Sex i stället för tio

Både HUS och THL föreslår att regionförvaltningsverket i Södra Finland fattar ett beslut där det maximala antalet personer vid offentliga tillställningar skulle vara sex i stället för nuvarande tio. Detta skulle gälla även privata tillställningar.

Epidemiläget i HUS-regionen har snabbt förvärrats, uppger myndigheterna. De senaste fyra veckorna har incidensen gått från 108,9 fall per 100 000 invånare till 185,9 fall. Orsaken är främst den brittiska varianten av viruset som fått fotfäste i Nyland.

De flesta som smittas är i åldern 19–34 år. Många smittkedjor har kunnat härledas till privata tillställningar samt till barer eller motsvarande platser, uppger Institutet för hälsa och välfärd.

Coronasamordningsgruppen i huvudstadsregionen möts i dag på eftermiddagen för att diskutera de nuvarande restriktionerna och om det blir aktuellt att ändra dem.

Regionförvaltningsverket: Smittläget ser illa ut, men vi är maktlösa

Som det ser ut nu verkar ändå THL:s vädjan om krogstängningar vara förgäves. Regionförvaltningsverket har inte befogenheter att stänga krogar på det sätt som THL nu rekommenderar, säger Riku-Matti Lehikoinen, chef för alkoholförvaltningsenheten på Regionförvaltningsverket i Södra Finland.

– Vill man ha en totalstängning av krogarna på det sätt som nu föreslås, skulle det krävas nya lagparagrafer. Vad jag kan förstå kan ingen myndighet utifrån de lagar vi har i dag, genomföra en totalstängning av krogar, säger Lehikoinen.

Inte heller den kommande smittskyddslagen ger Regionförvaltningsverken befogenheter att kategoriskt stänga nattklubbar, pubar och barer. Endast krogar som bryter mot säkerhets- och hygienföreskrifter, till exempel genom att ta in för många kunder, kan tvingas stänga och beslutet måste tas separat för varje enskild restaurang.

– Våra befogenheter på restaurangsidan är ringa, säger Lehikoinen.

Vad tänkte du då du hörde om THL:s rekommendation att genast stänga barer, pubar och nattklubbar i huvudstadsregionen?

– Läget ser dystert ut. Vi har de värsta smittalen hittills under hela epidemin i huvudstadsregionen. Jag frågar mig vad regeringen och riksdagen tänker göra åt situationen eftersom de är de enda som kan göra något, säger Lehikoinen.

Lehikoinen påpekar att Regionförvaltningsverket inte kan stänga restauranger för att de utgör smitthärdar.

– Vi kommer endast åt restauranger som inte följer öppettiderna eller tar in fler kunder än vad det finns plats för.

Abrupta krogstängningar förutsätter undantagstillstånd

Enda sättet att komma åt nattklubbarna och pubarna i det här skedet är ifall regeringen igen utlyser undantagstillstånd på samma sätt som i fjol våras, bedömer Lehikoinen.

– Utan undantagstillstånd kommer det att dröja länge innan vi får till stånd paragrafer som möjliggör krogstängningar, säger han.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning