Ny rekommendation: Barn i riskgrupp ska erbjudas coronavaccin

Det är upp till kommunerna att erbjuda barn i åldern 12–15 år coronavaccin. Bild: Emmi Korhonen/Lehtikuva

Institutet för hälsa och välfärd rekommenderar att barn i åldern 12-15 år som hör till riskgrupp ska ges coronavaccin. De handlar om ungefär 30 000 personer.

Unga med grundsjukdomar, som till exempel hjärtsjukdom eller astma som kräver kontinuerlig medicinering, rekommenderas nu coronavaccinering. Det är Institutet för hälsa och välfärd som ger rekommendationen och den omfattar 12-15-åringar i riskgrupp.

Institutet motiverar riktlinjerna med att barn med dessa sjukdomar gynnas betydligt av coronavaccin. Risken för allvarlig sjukdom och dödlighet ökar hos barn i riskgruppen, även om det handlar om få personer, visar bland annat en sammanställning som EU:s smittskyddsmyndighet har gjort. Det här skriver Institutet för hälsa och välfärd i ett pressmeddelande.

På en presskonferens på torsdagen sade hälsosäkerhetschefen Mika Salminen att 7,5 miljoner barn i samma ålder har vaccinerats i USA utan allvarliga biverkningar. De biverkningar som har konstaterats är desamma som för äldre.

I Finland handlar det enligt institutet handla om högst 30 000 barn. Vaccinet som är aktuellt är Pfizeri-Biontechs Comirnaty, som är det enda vaccin som hittills har godkänts för vaccinering av personer över 12 år.

Rekommendationen omfattar inte barn som inte hör till riskgrupp.

Grundsjukdomar eller behandlingen av dem kan försvaga immunförsvaret och öka risken för allvarlig covid-19, enligt överläkare Otto Helve. Också grundsjukdomarna kan bli värre vid covid-19.

"Hittills har barn och unga haft litet behov av sjukhusvård på grund av corona, men det har funnits fall som behövt vårdas på sjukhus också hos oss", säger han i pressmeddelandet.

Det är upp till kommunerna att erbjuda vaccinering i takt med att de får vaccin. Institutet för hälsa och välfärd bedömer att rekommendationen inte skjuter upp eller ställer in vaccinering av vuxna, eftersom antalet unga som omfattas är så pass litet.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning