Ny regeringsbildare utsedd på Island – utmaning att få ihop majoritet

Katrín Jakobsdóttir (t.h.) ska nu försöka bilda regering på Island efter alltingsvalet för två veckor sedan. Troligen blir det en mångpartiregering med bland annat Thorsteinn Viglundssons Renässans.Bild: EPA/BIRGIR THOR HARDARSON

De tidigare förhandlingarna om en ny regering på Island strandade. Nu går uppdraget till Katrín Jakobsdóttir, ledare för Vänsterpartiet – De gröna.

STOCKHOLM På tisdagen avbröts regeringsförhandlingarna i Island. Det var Bjarni Benediktsson, ledare för Självständighetspartiet, som misslyckades med att bilda en koalitionsregering med Ljus framtid och Renässans.

Partierna, som finns på axeln center-höger, hade olika åsikter om bland annat ett isländskt EU-medlemskap och den för Island så viktiga fiskeripolitiken.

President Guðni Th. Jóhannesson har nu utsett Katrín Jakobsdóttir till ny regeringsbildare. Hon leder Vänsterpartiet – De gröna som fick näst mest röster i alltingsvalet i slutet av oktober.

Till RÙV säger hon att hon har för avsikt att bilda en stor regeringskoalition med partier från mitten till vänstern Viktiga frågor för henne i förhandlingarna är hälso- och sjukvård, miljö och utbildning.

Katrín Jakobsdóttir hör till de allra populäraste politikerna på Island och får stöd också av väljare över partigränserna. Som statsminister kunde hon vara populär.

Hennes uppgift är ändå inte enkel. Före valet ingick Vänsterpartiet – De gröna i en allians tillsammans med Piratpartiet, Ljus framtid och Socialdemokraterna, men deras mandat räcker inte till för en majoritetsregering. För det behövs fler partier och det troliga är att hon också försöker få med mittenpartiet Renässans.

Piratpartiet igen har hittills inte visat speciellt stort intresse för att sitta i regeringen. Och Island har liten tradition av minoritetsregeringar.

Efter helgen ska Katrín Jakobsdóttir ge en rapport om läget i förhandlingarna.

FAKTA

Mandatfördelning i alltingsvalet

Självständighetspartiet 29 procent, 21 mandat (förra valet: 26,7 procent).

Vänsterpartiet – De Gröna 15,9 procent, 10 mandat (10,9 procent).

Piratpartiet, 14,5 procent, 10 mandat (5,1 procent).

Framstegspartiet 11,5 procent, 8 mandat (24,4 procent).

Renässans, 10,5 procent, 7 mandat (nytt parti).

Ljus framtid, 7,2 procent, 4 mandat (8,2 procent).

Socialdemokraterna 5,7 procent, 3 mandat (12,9 procent).

Övriga partier klarade inte röstspärren på 5 procent. Totalt ställde 12 partier upp i Alltingsvalet.

Alltinget har 63 ledamöter.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00