Ny regel ska stoppa simprotesterna

Australiern Mack Horton, till vänster, vägrar kliva upp på prispallen som en protest mot kinesen Sun Yang, i mitten, efter 400 meter fritt i VM. Bild: Manan Vatsyayana / AFP / Lehtikuva

Det Internationella simförbundet Fina vill sätta stopp för de protester som inträffat i samband med prisceremonierna efter dopningsmisstänkte kinesen Sun Yangs två guld i sim-VM.

I ett brev till de nationella simförbunden har Fina meddelat att regeln för uppförandekod under mästerskapen har uppdaterats och fått ett tillägg. Där påpekas att medaljörerna måste delta i prisutdelningar till fullo och att simmarna ska "undvika kränkande och opassande uppträdande mot funktionärer, de andra simmarna, landslagsledare och publik under tävlingarna".

De som bryter mot reglerna kan straffas för olämpligt uppträdande.

Bröstsimsstjärnan Adam Peaty, som häromdagen ifrågasatte om Sun Yang borde fortsätta idrotta "då folk buar åt honom", säger till The Times:

– Idrottare har alltid rätt till yttrandefrihet och om vi upptäcker saker som är fel och fusk, varför skulle vi inte ha en röst?

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning