Har du stuga i Pargas? Då betalar du dubbelt upp jämfört med andra kommuner

Egnahemsförbundet anser att sommarstugeägarna bidrar med livskraft till lokalsamhället, och att det därför lönar sig att hålla de obligatoriska avgifterna på en kontrollerad nivå. Bild: Robert Seger/SPT-Moment

De största sommarstugekommunerna tar ut de högsta avgifterna av sommarstugeägarna. En färsk rapport visar att Pargas och Kimitoön är bland de dyraste kommunerna i landet.

Egnahemsförbundet har jämfört de kommunala avgifterna för sommarstugeägare i de tjugo största så kallade sommarstugekommunerna i landet.

Bland de få kommunerna på syd- och västkusten som finns med i undersökningen finns Pargas, Kimitoön, Nådendal och Raseborg. Till de kommunala avgifterna räknades fastighetskatten, elavgift och avfallsavgift.

Resultatet av undersökningen (på finska) visar att de kommunala avgifterna kan vara flera gånger högre i de mest populära kommunerna än i de mindre populära kommunerna.

200 euro dyrare i Pargas än i Raseborg

Enligt undersökningen är det dyrast att ha en sommarstuga i Nyslott, Kuopio, S:t Michel och Pargas. I Nyslott kan de kommunala avgifterna uppgå till 1 117 euro. I Uleåborg är avgifterna lägst, 507 euro.

I Pargas uppgår de årliga kommunala avgifterna till över 900 euro, i Kimitoön under 900 euro samt i Nådental och Raseborg kring 700 euro.

Läs också: Karin Palmén köpte sommarstuga som så många andra – "Viruset aktualiserade behovet"

Samtidigt som intresset för att ha en egen stuga ökat har också avgifterna ökat från i fjol. I genomsnitt steg avgifterna med 3,5 procent, det vill säga 27 euro. Mest ökade elavgifterna (4,6 procent) och avfallsavgifterna (4,5 procent).

I ett pressmeddelande menar förbundet att sommarstugeägarna bidrar med livskraft till lokalsamhället, och att det därför lönar sig att hålla de obligatoriska avgifterna på en kontrollerad nivå.

Undersökningen omfattar 130 000 stugor, vilket är en fjärdedel av landets sommarstugor.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning