Ny prognos lovar rejäl fortsättning på hettan – meteorolog överraskad

ECMWF:s senaste prognos utgår från att det varma vädret fortsätter juli månad ut. Bild: Sofia Westerholm/SPT

En färsk mellanlång prognos antyder att den exceptionella hettan som lägrat sig över landet i juni fortsätter att ligga kvar även i juli.

Meteorolog Markus Mäntykannas på Foreca trodde aldrig att han skulle få se en prognos som den här. Det exceptionellt varma sommarvädret ser nämligen ut att fortsätta.

Det som Mäntykannas syftar på är Europeiska centret för mellanlånga prognosers (ECMWF) senaste mellanlånga prognos som kom på fredagen. Mäntykannas har skrivit ett blogginlägg om prognosen på sin arbetsgivares webbplats.

"Alla fyra prognosveckor i ECMWF:s mellanlånga prognos visar på varmare väder än normalt i Finland, vilket innebär att vi kan få en het månad till efter en exceptionellt het juni månad", skriver Mäntykannas i bloggen.

Solsken och uppehåll

Nästa vecka, det vill säga veckan som börjar den 28 juni, börjar ett högtryck formas ovanom Skandinavien, vilket leder till minskad nederbörd i Finland. Det ostadiga midsommarvädret får ge rum för solsken och uppehåll.

I södra Finland spår ECMWF 3–6 grader varmare än normalt, vilket är rätt mycket. Även i norr väntas temperaturer på 1–3 grader över det vanliga.

Följande vecka, den som börjar den 5 juli, visar prognosen på fortsatt högtryck och torka över norra Europa. Den exceptionella värmen håller i både i söder och i norr.

"Juli är vanligtvis årets varmaste månad i Finland. I landets inre delar toppar juli också nederbördsstatistiken med korta, häftiga skurar. Längs med kusten ökar nederbörden först i augusti", skriver meteorologen.

Varmt hela juli

De två sista veckorna är prognosen mindre säker. Det finns ändå tecken på att det varma vädret fortsätter juli månad ut.

Huruvida torkan fortsätter eller om det blir nederbörd är däremot oklart. Om nederbörden uteblir under en längre tid betyder det problem för både naturen och jordbruket.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning