Ny Potterbok på söndag

Författaren J. K. Rowling. Bild: AP/Arkivfoto

Den nya boken om utkommer på söndag är redan en bästsäljare. I oktober finns den på svenska.

Boken utkommer söndagen den 31 juli, och kommer att finnas till salu på till exempel Akademen i Helsingfors genast på morgonen. Bokhandeln Barnes & Noble uppgav under måndagen att boken, som baserats på manuset till den kommande Harry Potter-pjäsen, är den mest förbeställda boken sedan 2007. Då släpptes den sjunde boken i serien, Harry Potter och dödsrelikerna. Nätbokhandeln Amazon säger att den nya Harry Potter-boken ligger i topp över de mest förbeställda böckerna på deras sajt.

Först var det tänkt att den åttonde delen i Harry Potter-sagan enbart skulle gå att ta till sig som teaterpjäs. Men författaren J. K. Rowling gick med på att släppa manuset i bokform för att möta fansens efterfrågan. Boken baseras på en ny originalberättelse av J. K. Rowling, Jack Thorne och John Tiffany.

Pjäsen som har premiär i London ett dygn innan boken släpps den 31 juli är slutsåld till och med maj 2017.

På svenska i oktober

Harry Potter and the Cursed Child utspelar sig 19 år efter den sjunde delen i serien. Harry Potter har nu blivit vuxen och är en överarbetad anställd på Trolldomsministeriet med tre barn som brottas med hans förflutna.

De sju första böckerna i serien har sålts i över 450 miljoner exemplar och översatts till 79 språk.

Den 13 oktober ger Rabén & Sjögren ut Harry Potter och det fördömda barnet i översättning av Lena Fries-Gedin och Jessika Gedin. Den finska översättningen kommer i november.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning