Ny ovisshet i Israels nyval

Blåvita alliansens ledare Benny Gantz och hans fru Revital har lagt sina röster i hemorten Rosh Ha'ayin. Bild: Sebastian Scheiner/TT-AP

Det blir, som väntat, ett jämnt lopp mellan premiärminister Benjamin Netanyahu och utmanaren Benny Gantz i det historiska nyvalet i Israel. Enligt vallokalsundersökningarna får Netanyahu inte den majoritet han önskat.

Enligt de stora vallokalsundersökningarna får Benjamin Netanyahus parti Likud och Benny Gantz Blåvita alliansen ungefär lika många mandat i knesset.

Netanyahu tycks därmed inte komma ur sin trängda position, där han sedan valet i april förgäves förhandlat om en regeringsbildning.

I stället tycks partiet han förhandlat med – det nationalistiska och sekulära högerpartiet Yisrael Beitenu som leds av Netanyahus tidigare försvarsminister Avigdor Lieberman – få ett än större mandat i sin vågmästarroll.

"Väldigt jämnt"

Nyvalet är historiskt: Aldrig tidigare har landet hållit två val under samma år.

I förhandlingarna med Likud har Yisrael Beitenu bland annat krävt att lagstiftningen ändras så att de ultraortodoxa judarna inte längre undantas från den annars obligatoriska värnplikten, vilket Netanyahu inte var beredd att lova.

Tidigt på valdagen uppmanade premiärminister Netanyahu medborgarna att rösta och han sade att han väntade sig ett jämnt lopp.

– Jag kan garantera er i dag på morgonen att det är väldigt jämnt, sade han när han lade sin röst i Jerusalem.

Den främste utmanaren Benny Gantz uppmanade landets väljare att rösta emot korruption och "extremism".

– Vi vill ha nytt hopp. Vi röstar i dag för förändring, sade han efter att ha röstat i Rosh Ha'ayin nära Tel Aviv.

– Vi kommer att lyckas skapa hopp. Vi kommer att lyckas skapa förändring, utan korruption och utan extremism.

Splittrade väljare

Mycket står på spel för den 69-årige Netanyahu, premiärminister sedan 2009, som också står inför ett eventuellt åtal gällande bland annat korruption. För att öka sina chanser hos den bosättarvänliga delen av väljarbasen har Netanyahu, i ett kontroversiellt uttalande ifrågasatt av omvärlden, lovat att införa israelisk suveränitet i delar av Jordandalen på den ockuperade Västbanken om han kommer till makten.

Inför valet var de israeliska väljarna varit splittrade. Den partioberoende israeliska tankesmedjan Israel democracy institute rapporterade att judiska israeler stödjer idén om en samlingsregering bestående av Likud, Blåvita alliansen och Yisrael Beitenu, något som den senares ledare Avigdor Leiberman har spekulerat i. Israeliska araber, däremot, föredrar en mitten-vänsterregering ledd av Blåvita alliansen.

I december 2018 utlyste Israels premiärminister Benjamin Netanyahu ett nyval, som hölls i april 2019. Det har beskrivits som något av ett missnöjesval mot Netanyahu själv, då många väljare betonade att de ville se en förändring av den israeliska politiken.

Den nybildade Blåvita alliansen, ledd av generalen Benny Gantz, lyckades lika bra vid valurnorna som Benjamin Netanyahus högerparti Likud, men hade inte lika goda chanser att få ihop en regeringskoalition. Netanyahu fick uppdraget att bilda regering, men misslyckades. Han löste upp parlamentet, knesset, och utlyste det nyval som nu hålls.

Knesset består av en kammare med 120 ledamöter som utses i allmänna val vart fjärde år. Premiärministern har rätt att när som helst utlysa nyval. Hela landet utgör en valkrets. Rösträttsåldern är 18 år. I parlamentet antas lagförslag efter tre omröstningar.

Israels president, som främst har representativa uppgifter, väljs av knesset för en period på fem år och kan väljas om en gång.

Alla israeliska regeringar hittills har letts av Arbetarpartiet eller högerpartiet Likud med undantag för perioden 2006–2008, då centerpartiet Kadima satt vid rodret. Vid flera tillfällen har de två dominerande partierna samtidigt ingått i breda koalitioner.

Benjamin Netanyahu, eller "Bibi" som han kallas, har varit premiärminister i Israel utan uppehåll sedan 2009. Han har hyllats för att ha fått landets ekonomi att växa, men kritiserats bland annat för att bedriva en splittrande politik där meningsmotståndare får lite utrymme.

Källa: Landguiden/Utrikespolitiska institutet i Sverige

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning