Ny Nintendorusning efter Iphonenyhet

Spelskapare Shigeru Miyamoto på Apples presstillfälle. Bild: Lehtikuva/AFP/Stephen Lam

Det japanska spelbolaget Nintendos aktie rusade med 18 procent efter nyheten att bolagets "Super Mario Run" släpps till Iphonemobiler senare i år.

Den legendariske spelskaparen Shigeru Miyamoto presenterade spelet vid ett överraskande uppträdande på Apples tillställning i San Fransisco.

En mindre version av spelet kommer att vara gratis, medan spelare som vill spela hela får betala en engångssumma. Enligt japanska sajten Kotaku planerar Nintendo att släppa spelet till Androidmaskiner "i framtiden".

Spelet, som i presentationen såg ut att innehålla traditionella tvådimensionella plattformsbanor, men där Mario är i konstant rörelse åt höger, är ett tecken i tiden på att de stora japanska konsol- och speltillverkarna satsar allt mer aggressivt på mobilmarknaden.

Tidigare har Nintendo och Sony undvikit den, för att i stället satsa på sina egna handhållna och stationära konsoler. Den enorma spridningen av Nintendos Pokémon Go har dock visat vilken potential branschen har, och Sonys vd sade nyligen till Financial Times att bolaget skulle satsa "aggressivt" på mobilspel.

Marknaden har hittills prisat satsningar på mobilen och Nintendos aktie rusade på Tokyobörsen dagen efter presentationen. Liknande rusningar kom i samband med att Pokémon Go släpptes på olika marknader.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning