Ny Nintendorusning efter Iphonenyhet

Spelskapare Shigeru Miyamoto på Apples presstillfälle. Bild: Lehtikuva/AFP/Stephen Lam

Det japanska spelbolaget Nintendos aktie rusade med 18 procent efter nyheten att bolagets "Super Mario Run" släpps till Iphonemobiler senare i år.

Den legendariske spelskaparen Shigeru Miyamoto presenterade spelet vid ett överraskande uppträdande på Apples tillställning i San Fransisco.

En mindre version av spelet kommer att vara gratis, medan spelare som vill spela hela får betala en engångssumma. Enligt japanska sajten Kotaku planerar Nintendo att släppa spelet till Androidmaskiner "i framtiden".

Spelet, som i presentationen såg ut att innehålla traditionella tvådimensionella plattformsbanor, men där Mario är i konstant rörelse åt höger, är ett tecken i tiden på att de stora japanska konsol- och speltillverkarna satsar allt mer aggressivt på mobilmarknaden.

Tidigare har Nintendo och Sony undvikit den, för att i stället satsa på sina egna handhållna och stationära konsoler. Den enorma spridningen av Nintendos Pokémon Go har dock visat vilken potential branschen har, och Sonys vd sade nyligen till Financial Times att bolaget skulle satsa "aggressivt" på mobilspel.

Marknaden har hittills prisat satsningar på mobilen och Nintendos aktie rusade på Tokyobörsen dagen efter presentationen. Liknande rusningar kom i samband med att Pokémon Go släpptes på olika marknader.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning