Ny möjlighet att ropa in Tove Jansson

"Figur i Interiör", 1953. Bild: Helander

Fyra tavlor av den finländska konstnären och författaren Tove Jansson säljs på auktion denna vecka.

De fyra tavlorna som säljs på onsdag kommer alla från samma hem och är signerade. Tavlorna är från olika tidpunkter i Tove Janssons liv.

Omsättningen av Tove Janssons tavlor är ganska stor just nu. Förra veckan sålde Auktionshuset Helander tre av Janssons tavlor, då klubbades bland annat "Höstlig bukett, Bredskär -48" för 42 000 euro.

Tidigare i vintras såldes två av Janssons tavlor på samma auktionshus, till ett sammanräknat värde på nästan 130 000 euro. Det dyrare av de två verken var en oljemålning från 1945 som föreställde utsikten från Janssons ateljé. Verket klubbades för 85 000 euro men med avgifter och kommission betalade köparen drygt 108 000 euro. Den andra något tidigare målningen, en akvarell med motiv av en yngre dam, såldes för drygt 20 000 euro.

Klubbpriset på 85 000 euro var rekord för en målning av Tove Jansson, säger Mika Sirén på Auktionshuset Helander. De tavlor som sålts efter att marknaden hettat till har främst varit Janssons tidigare verk. Enligt Sirén blir det intressant att se hur lite senare, mer abstrakta verk, av Jansson säljer.

– Toves priser har gått upp mycket och just nu är prisnivån verkligen hujsig. Intresset för henne är mycket stort just nu, med bland annat Tove-filmen och en utställning på Didriksens, säger Sirén.

Auktionshuset ordnar visning på tisdag mellan 12 och 19. Det kommer vara coronasäkert och sammanlagt 10 personer kommer att släppas in åt gången.

"Kvinna i blått", 1965. Bild: Helander

"Hed", 1963. Bild: Helander

"Kopparkanna", 1944. Bild: Helander

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning