Ny mobil tjänst hjälper asylsökande hitta jobb

Redo för snön. De trodde sig vara riktiga Tarzantyper då de gav sig ut i minus 20 grader utan jacka, berättar Markku Metsävuori som leder snöröjningsarbetet. Den här dagen har Omer Sabah Jaafar och Mohammed Albo-Mansoor lärt sig vilka kläder som gäller i detta arbete. Bild: Evy Nickström

HBL lanserar ett konkret initiativ i sysselsättningsfrågan i syfte att främja integrationen av invandrare. Den mobila jobbsökartjänsten Recommend a Refugee ska vara ett direkt hjälpmedel för asylsökande. Här kan lokala företagare och asylsökande på orten hitta varandra.

På flyktingförläggningarna runtom i landet sitter just nu tusentals arbetsföra män och kvinnor och rullar tummarna i väntan på något att göra. Idéer och initiativ för hur man kunde sysselsätta dem finns det gott om, men få har lett till konkret handling.

– Det finns en massa initiativ, men problemet är att de flesta försöker lösa allt på en gång. Då vi såg hur tragedin med flyktingströmmarna utvecklades under hösten ville vi också göra något, och då uppstod idén med en mobil jobbsökartjänst, berättar Frank van Rooijen, kreativt ansvarig på Grey Benelux som utvecklat tjänsten Recommend a Refugee.

Idén är enkel, att para ihop nyanlända arbetstagare med arbetsgivare på orten dit de anländer. Men nationella lagar och andra byråkratiska hinder sätter ofta käppar i hjulet. Det krävs tillstånd och språkkunskaper, bankkort och id-handlingar.

De närmaste dagarna väntas 100 nya asylsökande inkvarteras i Auramo förläggningen. Husain Jaber och Röda Korsets medarbetare Vesa Naskali hjälps åt att sätta ihop fler sängar. Sängarna är en donation av Ikea. Bild: Evy Nickström

– Vi ville komma runt det här. Tänk på de som anländer, i bästa fall har de kläder och telefon med sig, ingen cv, ingen linkedin-profil. Men de har sin kunskap och sitt yrke, bara någon skulle ge dem en chans att visa det, säger van Rooijen.

Han ville också komma undan kravet på uppehållstillstånd.

– Vi måste kunna erbjuda något redan medan de väntar. Väntan är tillräckligt lång som den är. Arbete är enda vägen in i samhället.

I tjänsten Recommend a Refugee kan asylsökande på sitt eget språk skapa en profil och berätta om sina arbetserfarenheter och kunskaper. På samma gång kan lokala företagare gå in och skriva vilken sorts kompetens de söker. Systemet parar sedan ihop rätt person med rätt jobb.

– Egentligen är det inte fråga om regelrätta jobb, utan praktikplatser där de nyanlända har chans att komma in i arbetslivet och visa vad de kan. I gengäld får arbetsgivaren en gratis praktikant som hjälper där det finns behov, säger van Rooijen.

Att bara vänta är frustrerande. När du dessutom inte kan påverka beslutsprocessen blir väntan ännu mer plågsam

Tjänsten bygger på yrkeskompetens och geografiska data. De asylsökande har ingen möjlighet att resa långa vägar, jobben ska finnas nära. Recommend a Refugee tas därför i bruk på en förläggning i taget, med början på Auramo förläggning i Vanda.

– Röda Korset var genast med på noterna och Vanda stad visade sig positivt inställd till att testa något nytt. Flera lokala företagare har redan nappat på projektet, berättar Christoffer Lundén, marknadsföringschef på KSF Media som varit med och importerat tjänsten.

Finland blir därmed första land som tar den här tjänsten i bruk.

– Nästa steg blir att introducera plattformen i Sverige, samtidigt som vi förhandlar intensivt med Tyskland. Målet är att nå hela Europa, säger van Rooijen.

"Viktigt få något att göra"

På förläggningen i Vanda väntar för tillfället ett hundratal män på beslut om de får stanna eller inte.

– Att bara vänta är frustrerande. När du dessutom inte kan påverka beslutsprocessen blir väntan ännu mer plågsam, säger Nelli Kasurinen, chef för förläggningen.

Hon tar emot i sitt tillfälliga kontor med utsikt över Lassila och Tikanojas stora fabrik på andra sidan gatan. Där finns tusentals arbetstillfällen och ett ständigt behov av praktikanter och annan tillfällig hjälp.

– De flesta här sover bort halva dagen för att det inte finns något att göra. All typ av sysselsättning välkomnas så vi kunde svänga på dygnet och få de asylsökande på bättre humör, säger Kasurinen.

Vintergöra. Abdullah Al-Hiyali lär sig röja snö utanför Auramo flyktingförläggning i Vanda. Först ska snö skyfflas åt sidan, sedan ska isen skrapas och till sist ska gångvägen sandas. Bild: Evy Nickström

Just i dag råkar det snöa och Kasurinen har väckt upp några män som ska ut och skotta snö med Markku Metsävuori. Han är en av Röda Korsets frivilliga som ställer upp som arbetsledare med kort varsel.

– Stadens vägverk ringde mig i morse och bad om hjälp med några brotrappor. Jag kontaktade förläggningen och lyckades samla ihop ett gäng.

– Männen här är ofta väldigt ivriga, men då de skulle ut i minus 20 grader och klädde sig i T-tröja måste jag säga stopp, berättar Metsävuori.

Snöröjandet är en bra början, men inte tillfredsställande i längden, konstaterar Kasurinen.

Bland männen på förläggningen finns allt från snickare, ingenjörer och chaufförer till frisörer, bagare och poliser.

– Här finns otroligt mycket kompetens. Men allt vi kan göra här är att skruva ihop sängar som Ikea donerat, säger Arkan Aal-owayef.

Han är ingenjör och har jobbat med ledande uppgifter inom olje- och gasindustrin. I Finland hoppas han hitta ett arbete som motsvarar hans fem år långa utbildning.

– Neste Oil till exempel. Jag är tacksam över att få vara här och vill hjälpa till i samhället. Vi kan inte bo här och bara leva på donationer, utan måste själva bidra med något, säger Aal-owayef.

Redo att jobba. Bilmekanikern Riyadh Adil al Qasha, ingenjören Arkan Aal-owayef och musikern Ali Murad har hittills tagit emot alla volontärjobb de bara kan hitta. I går på alla hjärtans dag delade de ut rosor i köpcentret Jumbo, en del av FN:s kampanj He for she. Bild: Evy Nickström

Det gäller att vara aktiv. Det lärde sig Ali Murad då han kom till Finland från Irak med bara en skjorta och telefon i bagaget.

– Jag behöver få musicera för att må bra.

I ett upprop på Facebook efterlyste han instrument och kontakter. I dag, fem månader senare, har han både gitarr, piano och flöjt. Samt ett eget band som spelar i huvudstadsregionen. Men ännu inget uppehållstillstånd.

– Jag är utbildad dataingenjör, men om jag fick välja skulle jag jobba med musik och undervisa folk. Det finns mycket jag kunde ge det finländska samhället i musikväg.

Den mobila tjänsten Recommend a Refugee har tagits fram i Nederländerna av Grey Benelux i samarbete med det nederländska migrationsverket.

Målet är att via Europeiska migrationsnätverket nå hela sexton länder.

I Finland koordineras tjänsten av Finlands Röda Kors, HBL och KSF Media, reklambyrån SEK samt Grey Benelux.

Tjänsten fungerar för tillfället på engelska och arabiska, snart även på finska och svenska.

Via den kan arbetsgivare bland annat erbjuda praktikantjobb, arbetspraktik, volontärjobb, projektanställningar eller talkoarbete.

Alla uppgifter behandlas konfidentiellt. Arbetsgivarna kan till exempel se de asylsökandes profiler, men inte deras namn och personliga uppgifter. Då en asylsökande erbjuds jobb skickas ett meddelande till den sökande som sedan tar kontakt med företaget.

Som en del av den nya lanseringen inleder HBL en större kampanj i syfte att främja integrationen av flyktingar. På welcome.HBL.fi har vi samlat material kring flykting- och integrationsfrågor. På den flerspråkiga sajten finns nyttiga länkar för privatpersoner som vill hjälpa, företagare som vill erbjuda jobb och flyktingar som vill ha information om Finland och arbetsmarknaden. Här finns även intressanta tips på vad andra gjort i flyktingfrågan.

På sajten kan du också följa tidslinjen över det som hänt i Finland och världen sedan flyktingkrisen eskalerade i fjol.

Allt detta och mycket mer, samt tjänsten Recommend a Refugee, finns snart på welcome.HBL.fi.

Riyadh Adil al Qashad är bilmekaniker och drömmer om en egen liten verkstad. Den två år gamla Hyundai elantra som han äger blev stående på backen hemma i Irak då han med kort varsel tvingades fly landet.

– Jag kan allt om bilar, men måste bara lära mig språket här. Vi har lektioner fyra gånger i veckan, men om vi inte får praktisera språket utanför huset lär vi oss aldrig.

Utbildningsnivån varierar

De här tre irakierna behärskar alla engelska, vilket drygt tjugo procent av männen på förläggningen gör. Hälften har gått i grundskola, och nästan en tredjedel har en yrkesutbildning och sjutton procent högskoleutbildning. Det är något mer än genomsnittet för alla asylsökande, visar preliminära uppgifter från Arbets- och näringsministeriet.

– Den uppfattning vi fått hittills visar att de nyanlända har väldigt varierande utbildningsbakgrund. Kring 10–20 procent har yrkesutbildning, medan under 10 procent har högskoleutbildning. Men det kan betyda något helt annat i deras hemland än i Finland, säger Sakari Puisto, justitie- och arbetsminister Jari Lindströms specialrådgivare.

Av de som anlände i fjol är kring 25 000 i arbetsför ålder, 4 000 av dem är kvinnor. 80 procent av dem är i åldern 18–34.

Puisto poängterar ändå att alla minderåriga som får uppehållstillstånd kommer att få kompletterande grundskoleutbildning i Finland. Hit hör ungefär 2 600 personer.

– Sedan strävar vi efter att leda dem in på rätt utbildningsstig, säger Puisto.

Aal-owayef, Murad och Adil al Qasha är alla beredda att studera hårt för att komma in i det finländska samhället. Den nya jobbsökartjänsten kan vara en väg in.

– Ge oss bara en chans att visa vad vi går för, säger Aal-owayef.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning