Ny misstänkt dopningsskandal endast fem dagar innan OS – finska skidåkare bland de suspekta

Längdskidåkningen står inför en potentiell dopningsskandal fem dagar innan OS i Pyeongchang. Bild: Angelika Warmuth / EPA EPA-PHOTO / ALL OVER PRESS

En enorm misstänkt dopningshärva inom skidsport håller på att träda fram i ljuset. Detta enligt SVT:s Uppdrag granskning som gått igenom blodvärden hos tusentals åkare. Bland de idrottare vars prov visar höjda blodvärden finns även finska, svenska och norska åkare. Men det kan finnas medicinska skäl bakom höga blodvärden, påpekar det svenska längdlandslagets förbundskapten.

Inför OS i Pyeongchang har medier från olika länder har fått tillgång till oroväckande material i form av en databas med känslig information om dopning. I ett internationellt samarbete har över 10 000 blodtester från nära 2 000 elitskidåkare samlats in mellan åren 2001 och 2010. Många av åkarna är fortfarande aktiva, med medaljer från både OS och VM.

Förutom den tyska samarbetsorganisationen för rundradiostationer ARD, brittiska tidningen Sunday Times och schweiziska Republik har också SVT:s Uppdrag granskning tagit del av materialet och låtit flera experter granska resultaten för att avgöra om det handlar om bloddopning.

– Det finns ett stort antal medaljörer som haft onormala eller väldigt onormala blodvärden, vilket tyder på att det finns stor förekomst av dopning inom längdskidåkningen, säger den amerikanske läkaren James Stray-Gundersen till Uppdrag granskning.

Enligt Uppdrag granskning har skidåkare sedan år 2001 tagit över 300 medaljer på VM- och OS-nivå. Flera av dessa medaljörer finns med i databasen. Av dessa har 41 procent, cirka 70 åkare, visat misstänkta blodvärden i något skede under deras karriär. Hos de skidåkare i databasen som inte tagit några medaljer är den motsvarande siffran endast 13,5 procent.

Nordiska åkare bland de misstänkta

Bland idrottarna vars prov visar höga blodvärden finns åkare med diverse olika nationaliteter – också finska, norska och svenska åkare. Inga namn har för tillfället publicerats. De övriga nationaliteterna som de misstänkta idrottarna representerar är Ryssland, USA, Österrike, Spanien, Tyskland, Italien, Tjeckien och Estland.

En svensk skidåkare sticker ut i granskningen och tre av de fyra experter som Uppdrag granskning pratat med bedömer honom som sannolikt dopad. Den fjärde säger att åkaren är misstänkt dopad.

– I och med att vi ser de här värdena så är det naturligtvis så att man ska titta närmare på den åkaren, säger Per Andersson, chefsläkare för det svenska skidlandslaget, till SVT.

Rikard Grip, förbundskapten för det svenska längdlandslaget, säger till Sportbladet att han inte känt till uppgifterna som Uppdrag granskning presenterar. Men han framhåller att höga blodvärden inte per automatik innebär dopning.

– Det kan finnas medicinsk grund till att det är så, och det är väldigt viktigt att påpeka, säger Grip till Sportbladet.

Nya mätmetoder

Även Matt Richardson, chef för Riksidrottsförbundets antidopningsavdelning, påpekar att före 2009, när man ändrade metoderna, var mätningarna mycket trubbigare och individer som hade naturliga avvikelser kunde få reslutat som tydde på bloddopning.

Matt Richardson säger att Riksidrottsförbundet har tillgång till samma data som "Uppdrag granskning" och att man fångar upp de individer som lämnar prov med stora avvikelser.

TT: Fångar ni upp den här personen i era kontroller?

– Självklart, särskilt om personen fortfarande är aktiv. Om det är en retroaktiv sak så är det en annan grej. Men det beror också på om man är elitaktiv eller inte.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03