Ny minister försvarar Trump-dekret

Väntar. Jeff Sessions väntar på att bli utnämnd till justitieminister. Bild: EPA/WIN MCNAMEE /POOL

Donald Trumps nye tillförordnade justitieminister Dana Boente stödjer det omtvistade inresestoppet, och beordrar personalen att "försvara vår presidents lagliga beslut".

I går fick USA:s tillfälliga justitieminister Sally Yates sparken under dramatiska former.

USA:s nye president har nominerat Jeff Sessions till justitieminister, men i väntan på att han ska godkännas av senaten är det mycket turbulent på justitieministeriet.

Sally Yates vägrade i går att ge sitt stöd till dekretet om att medborgare från sju länder får inresestopp i USA i flera månader. Hon skrev att så länge hon sitter på chefsstolen kommer justitieministeriet inte att kämpa i domstol för att försvara Trumps nya regler. Hon tycker att de är tvivelaktiga, både rättsligt och moraliskt.

"Mitt ansvar är inte bara att säkra att den position vi intar är rättsligt försvarbar utan också att den är i linje med vår syn på vad som är rätt", skrev Yates i ett meddelande till ministeriets advokater, enligt amerikanska medier.

Vita huset svarade att Yates därmed har "svikit sitt ministerium", och att hon fråntas sitt ämbete. I en kommuniké heter det fortsättningsvis att "Yates, tillsatt av Obama-administrationen, är svag vad gäller gränser och väldigt svag kring illegal invandring".

Återkallar riktlinjer

Därmed stod regeringen under några timmar utan representant i de rättsfall som redan är i full gång kring de kontroversiella reseförbuden.

Sedan satte Trump åklagaren Dana Boente på justitieministerposten. Och denne gick snabbt ut med sitt stöd. I en kommuniké säger han att det rådgivande organet OLC (Office of Legal Counsel) förklarat Trumps dekret lagenligt. Därmed "återkallar jag den tillförordnade justitieministern Sally Q Yates riktlinjer från den 30 januari 2017, och instruerar justitieministeriets män och kvinnor att göra sin plikt att försvara vår presidents lagliga beslut", heter det enligt nyhetsbyrån AFP.

Yates var vice justitieminister under Obama-administrationen. Trump godkände i samband med maktskiftet att hon skulle vara tillfällig justitieminister i väntan på att Trumps kandidat Jeff Sessions ska få grönt ljus i kongressen.

Ekon av Watergate

Även den tillförordnade chefen för migrations- och tullmyndigheten ICE, Daniel Ragsdale, får kliva undan, i det fallet utan närmare förklaring.

Ersättaren Thomas Homan kommer att bidra till att "invandringslagarna inne i USA upprätthålls i linje med nationella intressen", enligt ett myndighetsuttalande.

Men två så abrupta ommöbleringar på en kväll får medier i Washington att jämföra med en helg som gått till historien under epitetet Saturday night massacre ("lördagsmassakern") i oktober 1973. President Richard Nixon försökte då få justitieministeriet att sparka specialåklagaren Archibald Cox, som utredde Watergate. Både justitieminister Elliot Richardson och hans vice William Ruckelshaus vägrade, och avgick i stället.

Utredningen bråket handlade om ledde sedan till att Nixon avgick i vanära mindre än ett år senare, i augusti 1974.

Omstritt inreseförbud

Trumps dekret, som utfärdades i fredags och som orsakat förvirring och ilska, innebär att allt flyktingmottagande i USA stoppas tillfälligt i 120 dagar, tills nya regler är på plats. För syriska flyktingar gäller inreseförbudet på obestämd tid.

Dessutom gäller inreseförbud för människor från sju i huvudsak muslimska länder: Iran, Irak, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien och Jemen.

Syftet är enligt Trump att hålla islamistiska terrorister borta från USA. 

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning