Ny metod hittar fler bröstcancertumörer

Mammografi på traditionellt sätt. Bild: TT/Christine Olsson

En ny metod gör det möjligt att upptäcka drygt 30 procent fler bröstcancertumörer än vid en traditionell mammografi, visar svensk forskning.Nackdelen är att metoden även ger fler falska cancerlarm.

Den nya mammografimetoden kallas brösttomosyntes och har testats i en klinisk studie vid Lunds universitet och Skånes universitetssjukhus. Den går ut på att man tar en tredimensionell bild av bröstet, till skillnad från den vanliga metoden där all bröstvävnad återges i en enda bild.

– Mammografi är inte en perfekt metod för alla kvinnor. Man kan säga att den här 3D-metoden skivar upp bröstet i tunna bildskikt, så att man bläddrar sig igenom bröstet. Därmed kan man lättare se när tumören dyker upp, vad som är normalvävnad och vad som är tumör, säger Sophia Zackrisson, docent vid Lunds universitet och röntgenläkare vid Skånes universitetssjukhus.

"Stor ökning"

Med brösttomosyntes tas bilder av bröstet i olika vinklar, vilket ger mer och bättre information som ökar chansen att upptäcka tumörer.

– I vår studie upptäckte vi 34 procent fler tumörer, vilket är en väldigt stor ökning.

Dessutom innebär metoden en minskad tryckbelastning mot bröstet jämfört med en vanlig mammografi, vilket kan minska patientens smärta och eventuellt få fler att gå på kontroller.

– Det är välkänt att en del kvinnor faktiskt låter bli att gå på mammografiscreeing på grund av att det gör så ont.

Brösttomosyntes används redan vid bland annat Skånes universitetssjukhus, och enligt Sophia Zackrisson är det bara en tidsfråga innan metoden införs på fler ställen.

Fler falska fynd

Den tydligaste nackdelen med metoden är att den även ökar antalet falskt positiva tumörfynd. I studien återkallades 3,6 procent av kvinnorna felaktigt, jämfört med 2,5 procent med vanlig mammografi.

– Vi vet ju om att många kvinnor blir otroligt stressade över detta. Och det finns studier som visar att det har effekter på folks välbefinnande och livskvalitet, så det är helt klart så att man ska hålla den andelen så låg som möjligt.

I slutändan handlar det om att nå en balans mellan att hitta cancerfall och att inte oroa kvinnor i onödan.

– Ska vi kunna hitta fler cancrar kanske vi måste acceptera att lite fler kvinnor kommer tillbaka.

Närmare 15 000 kvinnor deltog i studien, som genomfördes vid Skånes universitetssjukhus i Malmö mellan 2010 och 2015. Nu publiceras slutresultatet i The Lancet Oncology.

Med brösttomosyntes upptäcktes 34 procent fler cancertumörer än med traditionell mammografi. Samtidigt gav metoden fler falskt positiva fynd.

Med anledning av risken för överdiagnostik ska forskarna tillsammans med kollegor i Europa genomföra en metastudie där olika forskningsreslutat läggs samman och analyseras.

Källa: Lunds universitet

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning