Oväntad kandidat i ledningen i Iowa – rösterna är inte färdigräknade

Pete Buttigieg, presidentaspirant och tidigare borgmästare i South Bend i Indiana, vid sin valvaka i Des Moines i Iowa på måndagskvällen. Bild: Charlie Neibergall/TT-AP

Den unge exborgmästaren Pete Buttigieg är överraskande i ledning efter Demokraternas nomineringsmöten i Iowa – där rösträkningen fortfarande pågår.– En förbluffande seger för vår kampanj, säger han.

Efter osedvanligt rösträkningsstrul och nästan ett dygn försenat kom de första resultaten från Demokraternas nomineringsmöten i Iowa. Den lilla delstaten är först ut i USA:s primärvalsprocess, den som i slutändan syftar till att vaska fram respektive partis presidentkandidat.

Hittills har dock enbart 71 procent av Demokraternas röster redovisats och ingen kan vara säker på resultatet. I nuläget ligger Buttigieg, tidigare borgmästare i Indianastaden South Bend, i topp med 26,8 procent. Vermontsenatorn Bernie Sanders ligger tvåa med 25,2 procent, följd av Massachusettssenatorn Elizabeth Warren på 18,4 procent. USA:s förre vicepresidenten Joe Biden, som leder i de nationella mätningarna, kommer först på fjärde plats med 15,4 procent.

Hårt för Biden

Om resultatet står sig är det ett hårt slag mot Joe Biden, som många pekat ut som favorit i kampen om att bli Demokraternas presidentkandidat och Donald Trumps motståndare i presidentvalet den 3 november.

– Vi kämpade hårt i Iowa. Nu är vi i en bra position för att göra fina resultat i resten av landet. Men vi har inte tid att vila, vi måste ta valkampanjen vidare till New Hampshire, Nevada, South Carolina och sedan vidare ut över USA, säger Biden i ett försök att hålla stämningen uppe bland sina anhängare.

Nästa primärvalsdrabbning är på tisdag i New Hampshire.

Desto gladare är stämningen i Pete Buttigiegs läger. "President Pete", skanderade entusiastiska anhängare vid ett kampanjmöte i New Hampshire.

– Oavsett vad som händer går det inte att förneka att det här är en förbluffande seger för vår kampanj, kandidaturen och visionen ni alla här har varit en del av, sade Buttigieg.

– Det här var en kampanj som vissa sade inte hade något här att göra. Nu ligger vi i täten i kampen om att byta ut den nuvarande presidenten med en bättre vision för framtiden.

Mer öppet USA?

Den 38-årige krigsveteranen Buttigieg, som är öppet homosexuell, sade också att han hoppas att det preliminära resultatet, oavsett om det står sig, visar att USA är mer öppet än många befarat.

– Jag hoppas att det kan visa vägen för människor som undrar om de passar in, som är annorlunda eller inte vet om de passar in i samhället eller i sin familj. Det här är ett bevis på att du kan tro på dig själv och det här landet.

Men för Demokratiska partiet är debaclet i Iowa nedslående av flera skäl. Vid sidan av rösträkningskaoset, som president Trump på twitt er kommenterar med orden "Ingenting fungerar, precis som när de styrde landet", tyder preliminära resultat på ett lågt valdeltagande.

Besvikelse för partiet

I ett uttalande från Demokraterna i Iowa heter det att valdeltagandet är i linje med 2016 – då cirka 172 000 personer deltog i nomineringsmötena. Stämmer det går det emot partiets utsagor om peppade väljare som är redo att göra allt för få till ett byte på presidentposten.

– En besvikelse för partiet, de hade hoppats kunna uppvisa större entusiasm i ljuset av de framgångar man hade vid kongressvalet 2018, konstaterar Dennis Goldford, professor i statsvetenskap vid Drake University i Des Moines i Iowa, för TT.

172 000 personer motsvarar omkring en tredjedel av Iowas registrerade demokrater. 2008, då demokraten Barack Obama valdes till president, deltog 240 000 personer.

– I år hade man hoppats på 250 000, för att visa på den stora viljan att besegra Donald Trump, säger Goldford.

Rättelse 5.2 kl. 15.31: I en tidigare version stod det att det aktuella resultatet beskrev fördelningen i procent av rösterna. I verkligheten beskriver procenterna andelen av SDE (State delegate equivalents), ett mått på hur många delegater man i ett senare har rätt att nominera i urvalsprocessen.

Iowa är först ut i den amerikanska primärvalssäsongen. Härnäst på tur står delstaten New Hampshire den 11 februari, dit flera av Demokraternas toppaspiranter redan begett sig för att kampanja.

Den viktiga så kallade supertisdagen, då 14 delstater håller primärval, infaller den 3 mars.

Vem som får utmana Donald Trump i presidentvalet senare i år avgörs slutligt på Demokraterna konvent den 13–16 juli i Milwaukee i Wisconsin, även om striden ofta avgörs långt tidigare i primärvalsprocessen. Republikanernas konvent hålls den 24–27 augusti i Charlotte i North Carolina.

Till konventen skickas några tusen delegater som utses vid delstaternas primärval och nomineringsmöten.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning