Ny lag ska gräva upp Spaniens förflutna

Tomhylsor som grävts fram ur en massgrav för diktaturens offer i spanska Puerto Real. Arkivbild. Bild: Daniel Ochoa de Olza/TT-AP

Den spanska staten ska framöver bekosta sökandet efter de som mördades av Francisco Francos regim. "Lagen om demokratisk hågkomst är ett erkännande av offren för inbördeskriget och diktaturen", skriver premiärminister Pedro Sánchez på Twitter.

Anhörigorganisationer beräknar att fler än 100 000 människor som dödades under Francisco Francos diktatur ligger i omärkta massgravar runt om i Spanien. Att hitta och identifiera offren har hittills fallit på familjerna, men ett nytt lagförslag slår fast att uppgiften är statens ansvar.

På Twitter skriver premiärminister Pedro Sánchez att landet nu betalar en historisk skuld: "Det är en välbehövlig lag som gör oss till ett bättre land", skriver han.

Utöver att anslå offentliga medel till sökandet efter massgravar innebär lagen att en åklagare tillsätts för att undersöka människorättsbrott under Francoeran. Hittills har alla liknande initiativ omöjliggjorts av en amnestilag från 1977.

Då den stiftades sågs amnestilagen som nödvändig för att den unga demokratin Spanien inte skulle slitas sönder av juridiska hämndstrider, men Sánchez har tagit flera steg mot att göra upp med det förflutna.

Gatunamn och symboler kopplade till Franco har rensats bort och 2019 flyttades diktatorns kvarlevor från ett stort mausoleum utanför Madrid till en familjegrav.

Lagen om demokratisk hågkomst väntas antas av parlamentet. Den konservativa oppositionen menar dock att den i onödan river upp gamla sår och har lovat att upphäva den vid seger i nästa val.

Över en halv miljon dödades i det spanska inbördeskriget 1936–1939. Fram till Francos död 1975 mördades 150 000 i diktaturens utrensningar av bland andra socialister, liberaler, protestanter och homosexuella.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning