Ny kross av Johaug – Pärmäkoski femma

Therese Johaug var som vanligt överlägset bäst. Bild: Jussi Nukari/Lehtikuva

Krista Pärmäkoski gjorde en hygglig jaktstart och körde upp sig till femte plats.Men skiddagen var åter Therese Johaugs.Norskan vann i stor stil i Nove Mesto före Natalja Neprjajeva och Ingvild Flugstad Østberg.

Om Therese Johaug är svår att slå i vanliga fall, är hon i princip omöjlig att rå på när hon går ut med ett försprång på mer än 30 sekunder.

Norskan vann lördagens 10-kilometerslopp i fristil och var ännu mer överlägsen i söndagens efterföljande jaktstart i klassisk stil. Ingen var i närheten av Johaug vid start och i mål var avståndet än större.

I stället fanns spänningen i kampen om de två andra pallplatserna. Drygt en minut bakom Johaug gjorde ryskan Natalja Neprjajeva upp om det med den norska duon Heidi Weng och Ingvild Flugstad Østberg, och till slut var det ryskan som drog det längsta strået i en spurtstrid mot norskorna. För att avgöra tredjeplatsen krävdes målfoto, och med en tålängd lyckades Flugstad Østberg precis ta sig före Weng för att nå pallen.

Pärmäkoski skidade till femte plats och sträckte sig i mål precis före Sveriges Ebba Andersson. Bara tre tiondelar skiljde dem åt.

Kerttu Niskanen var sjua och Anne Kyllönen femtonde. Vilma Nissinen skidade upp sig från 40:e till 30:e plats och tog därmed poäng i världscupen. Johanna Matintalo var 35:a.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning