Ny koordinationsgrupp inledde sitt arbete – ska underlätta genomförandet av Finlands teststrategi

Finlands mål är att höja testkapaciteten för coronatest till 20 000 per dag. Bild: Vilhelmina Öhman/SPT

Finlands mål är att höja landets testkapacitet till 20 000 coronatest per dag. Att nå dit kommer inte att bli lätt, konstaterar landets nya nationella koordinationsgrupp.

Social- och hälsovårdsministeriet meddelar att en ny koordinationsgrupp inledde sitt arbete på torsdagen.

Koordinationsgruppens uppgift är att stödja genomförandet av den nationella teststrategin för coronatest. Dessutom ska gruppen hjälpa att skapa en enhetlig nationell lägesbild av tillgången till skyddsutrustning och laboratoriematerial runtom i landet.

I nuläget görs i bästa fall dagligen upp till 14 000 coronatest i Finland. Kapaciteten är enligt koordinationsgruppen ännu högre, sammanlagt kan 16 000 test göras per dag.

Målet är ändå att ytterligare höja kapaciteten till 20 000 test per dag och för tillfället arbetar landets laboratorier med att nå det målet.

Koordinationsgruppens ordförande, ledande överläkaren Mikko Pietilä från Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt, säger i ett pressmeddelande att målsättningen är en utmaning.

Målet med 20 000 coronatest per dag nås inte utan att ny personal rekryteras. Utöver det kräver den höjda testkapaciteten nya anskaffningar. Man måste säkerställa att Finland lyckas köpa in reagenser från den internationella marknaden och dessutom behövs ny apparatur både inom den offentliga och privata sektorn.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning