Ny kassakris rammar hockeylivet i Esbo

Problem. Espoo Uniteds obetalda räkningar väcker oro hos hockeyfolket. Den gångna säsongen spelade laget i Mestis. Bild: Lehtikuva/Ville Männikkö

Mörka moln hopar sig igen över idrottslivet i Esbo. Espoo United har ekonomiska problem, som kan leda till att ishockeylagets licens för spel på den nästhögsta nivån Mestis dras in.

Espoo Uniteds ekonomiska läge har de senaste dagarna varit framme i olika medier. Espoo United, som har ett samarbetsavtal med Blues juniors ry, är skyldig juniorföreningen 100 000 euro. Dessutom har Espoo United en skatteskuld på drygt 10 000 euro och debetskulder på 17 500 euro. HBL har försökt nå Espoo Uniteds vd Olli Aro utan att lyckas. Espoo Uniteds primus motor och styrelsemedlem Jussi Salonoja svarar kort per SMS.

– Vi har en skuld till Blues juniorer som handlar kontraktsmässiga frågor. Vi sköter skulden hela tiden, skriver Salonoja.

Förfallodagen för skulden till Blues juniors ry var i mitten av juni. Då lovade Salonoja i en intervju för Ilta-Sanomat att räkningarna betalas som planerat. Han beskrev de ekonomiska bekymren i Espoo United som en ny förenings födslovåndor.

Ännu i dag var skulden inte betald. Blues juniors inleder en rättslig process, men enligt ordförande Jarmo Muukkonen äventyrar processen inte ett fortsatt samarbete med Espoo United. Det ekonomiska bortfallet på 100 000 euro ödelägger inte heller Blues juniors verksamhet.

– Espoo Uniteds skuld till oss består av de utgifter som vi hade för A-juniorernas verksamhet. Trots att A-juniorerna var underställda Espoo United skötte vi i Blues juniors finanserna som vi sedan fakturerade Espoo United för. De pengarna har vi inte fått, säger Muukkonen.

Enligt uppgifter som HBL har fått har Espoo Uniteds kreditklassificering sänkts till den sämsta nivån C. Espoo United har samlat på sig 11 betalningsanmärkningar på drygt ett år.

Blues juniors har hand om verksamheten för B-juniorer och yngre. Espoo United basar för A-juniorverksamheten och enligt Yle har laget haft svårt att köpa utrustning för den kommande säsongen på grund av det ekonomiska läget. Det finns också uppgifter om att Espoo Uniteds personal inte fått sina löner i juni.

Jääkiekon sarjaseurat ry. basar tillsammans med ishockeyförbundet för Mestis verksamhet. Ordföranden för Jääkiekon sarjaseurat ry, Tuomas Haanpää, är förbryllad över situationen. Han säger att uppgifterna om skulderna, betalningsanmärkningarna och kreditklassificeringen är oroväckande.

– Förra veckan var jag i kontakt med Olli Aro och han bedyrade att verksamheten fortsätter som normalt. Vi har främst varit beroende av de uppgifter som varit i offentligheten och vi följer mycket noga med situationen de närmaste dagarna, säger Haanpää.

Han vill inte ta ställning till om Espoo Uniteds plats i Mestis är på fallrepet. Det är licenskommittéen som har sista ordet i frågan. Utöver den ekonomiska biten är en fungerande juniorverksamhet ett kriterium för att få licens för spel i Mestis.

Espoo United grundades i fjol efter att företaget Jääkiekko Espoo Oy som skött Blues representationslag gick i konkurs.

Miljonären Jussi Salonoja, som enligt egen utsago genom åren pumpat in 25 miljoner euro i Blues, ville inte rädda föreningen som han 2012 sålde till Jääkiekko Espoo Oy.

Espoo United spelade första säsongen i Mestis och slutade på tredje plats. Damlaget vann FM-silver. I verksamheten ingår också basket. Damerna vann FM-silver och herrlaget steg till ligan.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning