Ny kanslichef söks till Finansministeriet – ett år efter att tjänsten utlystes första gången

Päivi Nerg var på väg att utnämnas till kanslichef i april, men dåvarande finansministern drog tillbaka förslaget. Bild: Vesa Moilanen/Lehtikuva

För ett år sedan lediganslogs tjänsten som kanslichef för Finansministeriet. Nu utlyses den att sökas igen. Motiveringen är att de nationella och internationella omständigheterna har förändrats betydligt - men processen har präglats av diverse politiska vändningar.

Sex personer sökte den prestigefyllda tjänsten som kanslichef vid Finansministeriet i oktober i fjol. I september i år gick den tidigare kanslichefen Martti Hetemäki i pension, men fortfarande har hans efterträdare inte utnämnts.

På onsdagen meddelade Finansministeriet att tjänsten utlyses på nytt. Motiveringen är att "Finansministeriet bedömer att de internationella och nationella omständigheterna har förändrats betydligt från hösten 2019", som det formuleras i ett pressmeddelande.

Det handlar framför allt om coronakrisen, och det krav den ställer på Finansministeriet lyder det. Förändringarna är så omfattande, också på tyngdpunkterna i tjänsten, att ministeriet bedömer att det berättigar att tjänsten lediganslås på nytt.

Tjänstemannalagen ställer krav på när det här är möjligt.

Redan i april var det meningen att understatssekreterare Päivi Nerg skulle utnämnas till kanslichef, men dåvarande finansminister Katri Kulmuni (C) drog i sista stund tillbaka förslaget.

Redan tidigare hade ärendet skjutits upp, och hela utnämningen har utvecklats till en politisk härva.

En av orsakerna till att Päivi Nergs utnämning sköts upp inom regeringen var hennes inblandning i en eposthärva kring vårdreformen under förra regeringens tid, då hon anklagades för att undanhålla information. Korrespondensen mellan några tjänstemän, bland dem Nerg, handlade om vilka kostnader som ska redovisas skriftligt för riksdagen. Biträdande justitiekansler gav ett friande utlåtande, men grundlagsutskottet ville göra en egen utredning om informationsgången.

Tidigare i oktober blev utskottet klart med sin utredning och riktade kritik mot händelserna: Statsrådets och ministeriernas tjänstemän får inte styra bedömningen av vilken information som är relevant för riksdagen, slog utskottet fast och riktade "allvarlig uppmärksamhet" på händelsen, även om ingen tjänsteman nämndes vid namn.

På onsdagen lediganslogs tjänsten på nytt. Ansökningstiden går ut den 18 november.

Martti Hetemäkis period, som skulle ha tagit slut vid årsskiftet, förlängdes flera gånger för att överbrygga både den utdragna utnämningsprocessen och coronakrisen. I september utnämndes ministeriets förvaltnings- och utvecklingsdirektör Juha Majanen sedan till kanslichef till årets slut.

De som tidigare sökt tjänsten beaktas igen i den nya omgången enligt Finansministeriet. De är, förutom Nerg, Lauri Kajanoja, rådgivare till Finlands Banks direktion, Leena Mörttinen, chef för finansmarknadsavdelningen vid Finansministeriet, Markus Sovala, finanspolitisk samordnare på Finansministeriet och Juhana Vartiainen, riksdagsledamot för Samlingspartiet.

Juhana Vartiainen, riksdagsledamot för Samlingspartiet, är en av dem som har sökt tjänsten. Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Black Friday 2020 – erbjudanden hos Preeco.fi

Mer läsning