Ny kabel mellan Norge och Finland förbättrar de digitala förbindelserna

Elisa och den norska operatören Bredbåndsfylket Troms AS har öppnat en ny kabelförbindelse som förbättrar stamnätet mellan Norge och Finland.

Enligt Elisa kommer den nya kabelförbindelsen att förbättra de digitala tjänsterna i de nordligaste delarna av Norge och Finland och därmed också förbättra samarbetet mellan norska och finländska företag.

– Ur företagens perspektiv är tillförlitliga digitala förbindelser viktiga till exempel för fungerande videokonferenser. Det är viktigt att företagen i norra Finland är i en jämlik situation i jämförelse med företagen i södra Finland, säger regiondirektör Jarmo Mikkola på Elisa i ett pressmeddelande.

Den nya kabeln tryggar ett fungerande stamnät i Muonio, Enontekis och Utsjoki och banar väg för bättre service i hälsovården och utbildningssektorn, uppger Elisa.

– Den nya förbindelsen erbjuder nya möjligheter för innovationer och forskningen i hela den arktiska regionen. En bättre infrastruktur lägger också grunden för den växande marknaden för datacentraler i Norge och Finland, säger vd Dag-Kjetil Hansen på Bredbåndsfylket Troms AS i pressmeddelandet.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning