Ny jazzserie intar Lonnan i sommar

Tio konserter med några av nutidsjazzens främsta namn ordnas på ön Lonnan i Helsingfors skärgård i sommar.

För arrangemangen svarar jazzföretagaren och -redaktören Matti Nives som bokat artisterna för konserterna.

Lonnan var länge militärområde och stängt för helsingforsarna under tvåhundra år, men öppnades åter för allmänheten i fjol.

– Vi gjorde en testspelning och kom fram till att vi ville bygga en bättre scen på ön. Avtalsförhandlingarna om konsertplatsen gjorde att vi småningom kom fram till att vi skulle förverkliga en serie med hela tio konserter i sommar.

Den första spelningen äger rum på Helsingforsdagen den 12 juni. Därefter tar man tre veckor paus och kör sedan med konserter varje söndag från den 3 juli till 4 september. Bland de uppträdande märks profiler som Jukka Perko, Mopo och Eero Koivistoinen med kvartett.

– En av mina ledstjärnor har varit att bjuda in sådana artister som inte annars uppträder särskilt ofta, berättar Nives och nämner som illustrerande exempel Jukka Eskolas rätt nybildade Soul Trio, Teemu Åkerbloms kvartett och M. A. Numminen och hans Uusrahvaanomainen Jatsiorkesteri.

Alla evenemang föregås av en direktsändning i Radio Helsinki söndagar klockan 12–14 och följs av dj-spelningar.

Till Lonnan kommer man lättast med färja från Salutorget på tio minuter.

– Det är faktiskt lite närmare hit än till Sveaborg, säger Nives.

Mera information fås exempelvis via Facebook.

Arrangören. – Jag ville bjuda in sådana artister som man inte annars hör särskilt ofta, säger Matti Nives och nämner till exempel Teemu Åkerbloms kvartett och M. A. Numminen med sin Uusrahvaanomainen Jatsiorkesteri. Med på programmet finns också namn som Aili Ikonen, Mopo och Jukka Perko. Bild: Tor Wennström

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54