Ny information om "seriespottaren" i Helsingfors – kan vara ung man under 30

Helsingegatan i Berghäll. Bild: Leif Weckström/HBL-arkiv

Fallet med den så kallade "seriespottaren", som utan provokation ska ha spottat på kvinnor i Berghäll och Alphyddan i fjol, har gått vidare hos Helsingforspolisen.

Förra hösten fick polisen in flera polisanmälningar om en man som spottar på andra. Nu går fem fall till åtalsprövning.

En man född 1992 står misstänkt för misshandel, olaga hot och ärekränkning. Han förnekar att något brott skulle ha inträffat.

"Det är möjligt att det inte rör sig om en och samma 'spottare' som varit i offentligheten eller som kommit till polisens kännedom", skriver utredningsledaren Petri Rainala i ett mejl.

De målsägande i fallet är fem kvinnor födda på 1980- och 1990-talet. Mannen misstänks ha smädat, hotat, slagit och sparkat kvinnorna. De har inte känt honom sedan tidigare, utan han ska ha valt ut dem på måfå på gatan.

Så här beskrev en kvinna i gruppen Kallio (Berghäll) på Facebook den misstänkta i december:

– En kille klädd i svart närmar sig, laddar sina spottloskor ... jag försökte väja undan ut på gatan, men fick inte plats bland bilarna ... och han spottar rakt mot mitt ansikte. Jag hinner vända på huvudet men min täckjacka förskonas inte från spottloskan. Sedan springer killen sin väg. Seriespottaren har spridit skräck i flera månader här.

Kvinnan kontaktade polisen om händelsen. Personer som blivit utsatta för spottandet beskriver en smal man med rastahår som går klädd i lösa kläder.

En annan kvinna berättade för Helsingin Sanomat om hur en man med samma signalement attackerade henne och hennes hund i Alphyddan. Mannen spottade på henne, sparkade hennes hund av rasen old english sheepdog och jagade dem. Kvinnan skriver också att mannen ska ha slagit henne. Tack vare att hennes stora hund försvarade henne skadades hon inte. Även den här kvinnan polisanmälde händelsen.

När kvinnan berättade om sina upplevelser i Kalliogruppen var det många andra som berättade om liknande attacker.

Helsingin uutiset var först ute med nyheten om åtalsprövningen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning