Ny IFK-seger i toppmötet – "Vi är favoriter inför våren"

Ella Holopainens IFK har ett litet övertag på Dicken inför slutspelet i vår. Bild: FSC Media

Inför vårens slutspel är det ombytta roller i FM-serien. I år är det HIFK som är favorit att ta hem titeln medan Dicken får agera utmanare – en rollfördelning som passar båda lagen.

Om man måste dra några slutsatser efter vårens matcher mellan HIFK och Dicken skulle man lyfta fram IFK som favorit inför vårens slutspel.

I de två senaste mötena mellan giganterna har laget varit klart bättre än de regerande mästarna och seglat upp som favorit till titeln i vår.

– Vi vill ha guldet väldigt mycket. Det finns inte plats för fler silver i prisskåpet, säger Kathlen Ax.

Hon bidrog starkt till att IFK tog en imponerande seger i Dickens hemmahall och samtidigt säkrade segern i den övre slutserien och hemmaplansfavör i vårens finaler.

– Det är viktigt att få hemmaplansfavör hela vägen i vår. Och att vinna i deras hemmahall känns väldigt bra, säger Ax.

Att hennes IFK tagit två segrar i följd över Dicken inför vårens viktiga matcher ger också laget en fördel inför fortsättningen.

– Vi har ett litet övertag på dem för tillfället och det hjälper oss i vår. Men vi måste fortsätta jobba hårt och satsa för fullt i de här matcherna. Men vi är favoriter inför våren, slår Ax fast.

Efter att Dicken tog ett par klara segrar i höst har IFK höjt sig flera nivåer samtidigt som Dickens anfallsspel vållar en del problem. IFK genomgick stora förändringar inför säsongen då flera nyckelspelare lämnade laget, man värvade ersättare och samtidigt bytte tränare.

– Allt var nytt för oss i höst så man ska inte se så mycket på de resultaten. Nu har vi fått spelet att fungera och vi har fått in mycket nytt i laget. Vi är mer rörliga och gör inte så många misstag och så har vi ett anfallsspel med bra tempo och många körningar, säger Ax.

– Vi utnyttjar hela planen och har en bra bredd då vårt spel inte bara handlar om öppningssexans spelare. Och vi kämpar bra för varandra.

Dicken får slå ur underläge

I Dickenlägret var det allvarligare miner också om den starkare andra halvleken, som Dicken tog hem, gav en viss tro inför kommande matcher.

– IFK gör i dag mål där vi inte gör mål och då de gör mål kommer vi inte åt att kontra. Nu har vi förlorat två matcher i följd mot dem men i finalerna vänder vi på det, säger Carolina Böckelman.

– Det spelar ingen roll att de vunnit två matcher nu. I andra halvlek i dag fick de inte mycket gjort. Om vi haft två sådana halvlekar skulle vi vunnit.

Trots att det blev förlust och laget tvingas inleda på bortaplan i eventuella finaler mot IFK i vår ser hon positivt på utgångsläget inför slutspelet.

– Efter det här är de förhandsfavoriter medan vi får slå ur underläge. Det är en bra sak, säger Böckelman.

Samtidigt påminner hon om att laget har semifinaler på programmet innan man kan börja tänka på att ta revansch på IFK.

– Det spelar ingen roll vem vi möter i de matcherna. Vi måste spela bra där. Efter det kan vi tänka på finaler och IFK, säger hon.

Övre slutserien:

Dicken–HIFK 21–25 (9–15)

GrIFK–BK-46 15–22 (10–14)

HIFK 12 10 0 2 365-270 20

Dicken 12 9 0 3 345-236 18

BK-46 12 4 0 8 263-344 8

GrIFK 12 1 0 11 212-335 2

HIFK och Dicken till semifinal, BK-46 och GrIFK till kvartsfinal.

Nedre slutserien:

KyIF–ÅIFK 27–35 (15–17)

Sjundeå IF–Atlas 28–22 (13–13)

KyIF 12 8 1 3 329-289 17

SIF 12 7 0 5 321-313 14

ÅIFK 12 6 1 5 329-314 13

Atlas 12 2 0 10 263-326 4

KyIF och SIF till kvartsfinal.

Kvartsfinaler:

BK-46–Sjundeå IF

GrIFK–KyIF

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning