Ny i riksdagen – Sandra Bergqvist värnar om skärgårdens förbindelser

Svenska folkpartiets nya riksdagsledamot Sandra Bergqvist var idel leende på partiets valvaka i Åbo på söndagen. Sin plats i riksdagen firade hon med champagne. Bild: SPT/Mikael Piippo

Svenska folkpartiet i Egentliga Finland får en ny representant i riksdagen när Nagubon Sandra Bergqvist inleder sitt arbete nästa vecka.

Två dagar efter att ha blivit invald i riksdagen är Sandra Bergqvist (SFP) från Nagu fortfarande aningen omtumlad. När SPT ringer upp henne har hon precis skickat i väg några annonser där hon tackar sina väljare och samarbetspartner.

– Jag insåg plötsligt att jag måste göra tackannonser. Jag hade naturligtvis hoppats på att bli invald men så här långt hade jag inte tänkt.

Bergqvist säger att det känns bra.

– Jag är enormt glad för Svenska folkpartiet i Egentliga Finland. Vi gjorde ett otroligt bra val.

SFP:s sjutton kandidater fick sammanlagt 15 234 röster i riksdagsvalet i Egentliga Finlands valkrets. Bergqvist toppade listan med 2 981 röster och knep SFP:s mandat i valkretsen med knapp marginal före Mariehamns stadsdirektör Barbara Heinonen (2 858 röster).

– Det är jätteviktigt att SFP har en riksdagsledamot från Egentliga Finland. Den här regionen är speciell: den har glesbygd, storstad och skärgård. Om ingen finns i riksdagen och påminner om vardagen här glöms den bort, säger Bergqvist.

Svenska folkpartiets nya riksdagsledamot Sandra Bergqvist var idel leende på partiets valvaka i Åbo på söndagen. Sin plats i riksdagen firade hon med champagne. Bild: SPT/Mikael Piippo

Hoppas på Pargas-Nagu

Enligt Bergqvist behövs SFP framför allt för att lyfta fram skärgårdsfrågor eftersom få andra partier gör det. I riksdagen kommer hon att arbeta bland annat för fungerande förbindelser i skärgården.

– Med det avser jag å ena sidan färjorna och förbindelsebåtarna och å andra sidan snabba nätförbindelser. Skärgårdsborna måste ha en möjlighet att koppla upp sig snabbt, annars är de totalt avskärmade.

Enligt Bergqvist ska förbindelsebåtarna fortsättningsvis vara gratis för både ortsbor och besökare. Dessutom flaggar hon för en fast vägförbindelse mellan Pargas och Nagu, men hon vill inte ta ställning till hur den förverkligas.

– För tillfället finns en fast vägförbindelse över ön Haverö inritad i landskapsplanen, men den bör inte förverkligas utan att man gör utrednings- och planeringsarbetet ordentligt från början. Det planeringsarbete som gjorts tidigare börjar vara föråldrat.

Sandra Bergqvist anser att skärgårdens förbindelsebåttrafik fortsättningsvis ska vara gratis för alla. På bilden fartyget M/S Nordep som trafikerar den så kallade södra rutten i Nagu. Bild: Robert Seger/Moment/SPT

Diskussionen om trafikförbindelsen mellan Pargas och Nagu är en långkörare i skärgården. För tillfället trafikerar rederiet Finferries färjor rutten men också olika broalternativ och en tunnel har diskuterats.

– Jag är väl medveten om att det här inte sker på fem år utan att projektet kan ta trettio år, men arbetet måste påbörjas och det behövs finansiering för det, säger Bergqvist.

Bergqvist lovar också aktivt bevaka utvecklingen av den så kallade Pargasleden mellan Pargas och fastlandet. Bland annat ska den över 50 år gamla Rävsundsbron mellan Pargas och S:t Karins ersättas med en ny bro på 2020-talet.

"Oskäligt skattebeslut"

Bergqvist planerar också att ta tag i chockhöjningen av fastighetsskatten i Åbolands skärgård, som Åbo Underrättelser rapporterade om i mars. Skattehöjningarna gäller bland annat öar och mark som hör till naturskyddsområden, det vill säga områden som saknar byggrätt.

– Det är alldeles klart att Skatteförvaltningens beslut är fullständigt oskäligt, det finns ingen rim och reson i det. Det bästa vore nu att ta en timeout i ärendet och inte tvinga fastighetsägarna att betala innan det här är utrett, säger Bergqvist.

Hon tänker kontakta den blivande finansministern för att diskutera situationen.

– Avsikten med lagen om värdering av tillgångar vid beskattningen är inte att sådant här ska ske, och min uppgift som riksdagsledamot är att påpeka det. Om det faktiskt är så att lagen ska tolkas så här, måste vi rätta till det.

Landskapsreformen behövs inte

Trots att hon har sin hemvist i Nagu och fick största delen av sina röster i skärgårdskommunerna Pargas och Kimitoön vill Sandra Bergqvist inte se sig som endast skärgårdens riksdagsledamot.

– Jag upplever att det finns ett stöd för mig i hela regionen. Jag råkar vara bördig från Nagu men jag hoppas att hela Egentliga Finland kan se mig som sin representant.

På ett nationellt plan vill hon arbeta för en reform av vårdsystemet som ger kommunerna möjlighet att, om de så vill, anordna vården. Om en kommun saknar ekonomiska muskler för det kunde en lösning vara samarbete mellan kommuner och sjukvårdsdistrikt.

Någon landskapsreform i stil med regeringen Sipiläs förslag vill Bergqvist inte ha.

– Vi har bara 5,5 miljoner invånare i landet. Vi behöver inte tre olika förvaltningsnivåer.

Riksdagen inleder sitt arbete nästa vecka

SFP i Egentliga Finland har en stark tradition av riksdagsledamöter som sitter flera mandatperioder efter varandra. Jan-Erik Enestam från Västanfjärd var SFP:s riksdagsledamot i Åboland åren 1991-2007. Han efterträddes av Vasabördiga Stefan Wallin som satt i riksdagen från 2007 till 2019.

En fast vägförbindelse mellan Pargas och Nagu är någonting som Svenska folkpartiet jobbat för redan länge. För tillfället trafikeras rutten av rederiet Finferries färjor. Bild: Robert Seger/Moment/SPT

Både Enestam och Wallin har varit ordförande för SFP och suttit på ministerposter i riksdagen. I söndags var Bergqvist ovillig att spekulera om sin egen politiska framtid, och linjen håller i sig.

– Det känns som en väldigt avlägsen fråga i det här skedet. För tillfället koncentrerar jag mig på tisdag när jag stegar in i riksdagen och påbörjar mitt arbete. Det blir en spännande dag.

Född: I Nagu den 14 april 1980. Bergqvist firade sin födelsedag på valdagen.

Yrke: Arbetar som teamledare och sakkunnig vid Kommunförbundet. Bergqvist driver också en gård i Nagu med sina syskon.

Förtroendeuppdrag: Vice ordförande för SFP och medlem i delegationen för Stiftelsen för Åbo Akademi. Tidigare har Bergqvist varit bland annat fullmäktigeordförande och styrelseordförande för Pargas och styrelsemedlem i Svenska kulturfonden.

Familj: Sambo, tre barn och tre bonusbarn.

Läser för tillfället: Alla meddelanden hon fått efter riksdagsvalet, och försöker hinna svara på dem alla.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning