Ny i huset fick ta sig an Ode

Unikt projekt. Linda Österholm gick nästan direkt från skolbänken vid Yrkeshögskolan Novia till att bli en del av teamet vid Ramboll Finland som jobbat med Ode. Bild: Leif Weckström

När Linda Österholm valde att studera byggnadsteknik vid Yrkeshögskolan Novia hemma i Raseborg kunde hon knappast ana att hon några år senare skulle jobba med ett av de intressantaste nybyggena i Finland.

Efter studenten 2011 visste handbollsspelande Linda Österholm från Ekenäs inte riktigt vad hon ville göra. Hon hade alltid varit intresserad av matematik och fysik men aldrig varit den som gillat att läsa så mycket. Därför var en yrkeshögskola på hemorten ett bra alternativ.

– Jag kunde dessutom fortsätta spela handboll, säger BK-46:aren Österholm.

Just för att hennes intresse för matematik skulle komma till maximal nytta valde hon att läsa sig till byggnadsingenjör.

– Utbildningen är ganska allmän jämfört med finska skolor som ofta är mer specialiserade. Men det betyder också att man får en mångsidig grund att stå på. Själv tycker jag det var charmigt att studera i en liten skola där man lär känna personer från olika utbildningsprogram.

Expert på 3D

Vid Novia är det experter från ingenjörsbyrån Ramboll Finland som håller utbildning inom 3D-planering, till exempel i programvaran Tekla Structures.

– Timlärarna vet att studerande vid Novia behärskar 3D-planering och programmet.

Mellan sitt nästsista och sista år vid Novia fick Österholm sommarjobb hos Ramboll. Österholms slutarbete vid Novia handlade om att ta reda på om det går att göra en 3D-modellering i Tekla av Odes karakteristiska träfasad.

– Men det var för mycket böjningar i konstruktionen så programmet klarade inte av att modellera fasaden.

Efter sommaren jobbade hon nästan hela läsåret för Ramboll och blev sedan erbjuden fast anställning.

Att hon behärskade Tekla-programmet var en stor fördel när Österholm rekryterades. Det hann bara gå några veckor innan hon blev en del av teamet som jobbade med det unika projektet Ode, det vill säga centrumbiblioteket som öppnar på Medborgarplatsen i Helsingfors om knappt ett år.

– Jag trodde inte att jag skulle få börja med så här stora grejer, medger Österholm.

Österholm har varit en viktig del av teamet för 3D-modelleringen av konstruktioner och genomföringar i projektet. Till hennes uppgifter hörde också att räkna ut belastningen på hålbjälklagen. I Ode kommer det bland annat finnas en biograf och en inspelningsstudio. Det betyder att väldigt mycket teknik ska få plats i väldigt begränsade utrymmen.

"Bra referens"

Ode är inget vanligt kontorshus.

– I princip består byggnaden av en källare och schakt i betong och en 100 meter lång stålbro som håller upp resten. Det är väldigt mycket rörelse i byggnaden. Vi talar om över 20 centimeters rörelsemån i en del av golven, när det normala är två till tre centimeter.

Att Ramboll skulle få projektet var ingen självklarhet. För att klara sig i anbudsförfarandet anlitade man expertisen på företagets kontor på olika håll i världen. Till exempel en del av stålmodelleringen har gjorts av Rambolls kontor i Indien och glasfasaderna av en expert på kontoret i England.

– Om allt går som hittills kommer Ode att vara en bra referens för oss, säger Österholm.

Österholm trivs på Ramboll och just med den internationella atmosfären där.

– Där finns människor från många olika länder och det talas många olika språk. De äldre delar med sig av sin erfarenhet till de yngre och de yngre hjälper de äldre med nya dataprogram.

Ingenjörens marknad

Österholms position inom Ramboll är på avdelningen Global Service på det finländska huvudkontoret i Alberga där även flera andra finlandssvenskar arbetar.

I dag sysselsätter konstruktionsplaneringen för Ode i praktiken bara en person på Ramboll. Österholm jobbar med flera mindre projekt varav många i Sverige.

– De anlitar oss för att vi är kunniga och effektiva i Finland.

Men visst finns det speciella projekt bland med, till exempel Helsingfors stadsmiljöhus för 1 400 anställda som byggs i Fiskehamnen. Vid sidan om har Österholm också planerat sitt eget hus som ska stå färdigt en bit utanför Ekenäs inom kort.

– Det går inte så fort när man gör allt på sin egen tid, konstaterar hon.

Österholm välkomnar hugade unga till byggnadsbranschen.

– Det tycks vara bra tider för ingenjörer. Det kommer jobberbjudanden hela tiden.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning