Ny hyresgäst efter fem tomma år: Bryggeri hyr vinterträdgården Gardenia

Glaspyramiden i Vik i Helsingfors har stått utan verksamhet sedan 2015. Nu ska ett bryggeri hyra lokalerna – och öppna bland annat en restaurang och bastu. Bild: Leif Weckström

Öl, restaurang och bastu tar över efter de tropiska växterna i Viks glaspyramid Gardenia.

Helsingfors stad har äntligen hittat en hyresgäst till Gardenia i Vik.

Det är det finska mikrobryggeriet Coolhead Brew som från och med juni 2021 ska ta över de gamla växthuslokalerna som stått tomma i redan fem år.

Utöver en produktionsanläggning ska bryggeriet öppna en bryggeributik, restaurang och bastu i Gardenia. Dessutom planerar man att kunna ordna olika slags evenemang på platsen, bland annat i samarbete med studerandena i Vik.

Coolhead Brew får tillgång till de 1 447 kvadratmeter stora lokalerna redan i december för att anpassa byggnaderna till sin verksamhet tillsammans med Gardenias ursprungliga arkitekter. Bland annat ska företaget bygga en stor uteservering på byggnadens södra sida.

Mellan 2001 och 2015 fungerade Gardenia som en vinterträdgård med tropiska växter. Bild: Karl Vilhjálmsson

Företaget behöver börja betala hyra först i juni 2021, då den egentliga verksamheten påbörjas. För de tre första åren är månadshyran 7 235 euro, därefter 14 470 euro plus moms fram till slutet av 2030.

Gardenia byggdes inför kulturhuvudstadsåret 2000 och fungerade fram till år 2015 som en vinterträdgård med exotiska växter importerade från tropiska skogar.

På grund av att husets byggnadskostnader skenade i väg blev hyran, hela 60 000 euro i månaden, till slut för stor för vinterträdgården.

Helsingfors stad äger 90 procent av Gardenia och Helsingfors universitet 10 procent. Sedan vinterträdgården stängdes har staden försökt hitta en köpare till byggnaden.

Läs mer:

Gardenia vissnar bort i tystnad

Kärleken spirar i Gardenia

Hemlighetsmakeri kring Gardenia upprör invånare

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning