Ny helikopterlinje öppnar längs kusten

Helikoptertur från Helsingfors till Hangö? Kul: kanske. Dyrt: helt säkert. Bild: Pressbild

Företaget Helsinki Citycopter lanserar en ny förbindelse till Hangö och Mariehamn under sommaren.

"Helikopterturerna förbättrar förbindelserna till en av Finlands mest populära sommarstäder, Hangö, och du har möjligheten att flyga till soliga Åland också när flygfältet renoveras."

Så beskriver Helsinki Citycopter den nya helikopterrutt som trafikerar under sommaren.

Att på en halv timme ta sig till Hangö från Helsingfors, och på 90 minuter till Mariehamn, kan kännas lockande särskilt med tanke på de vyer som öppnar upp sig för passageraren.

Däremot är prislappen kanske inte lika lockande.

Passagerare till Hangö betalar 390 euro för flygturen, medan Ålandssugna pungar ut med knappa tusenlappen, 990 euro.

Inspiration från Rivieran

– Särskilt de längre färderna är tänkta för sådana som är beredda att satsa på själva upplevelsen. Det är såklart inte gratis, säger grundaren Joonas Nurmi.

– Men det är inte så enkelt som med bilar, att bränsle är så gott som den enda kostnaden. Vi betalar mycket för underhåll, flygsäkerhet och för att få hålla till på Helsingfors-Vanda flygplats. Och vi har de nyaste helikoptrarna i hela landet, skjuter han in.

Grundaren Joonas Nurmi. Bild: Pressbild

Han nämner ordet några gånger: det är fråga om vip-transporter, för very important persons. Helikoptrarna har utrymme för bagage och man sitter inte "med knäna i munnen", som Nurmi uttrycker det.

– Vi tog inspiration från södra Frankrike och USA. Mellan Monaco och Nice finns ett bolag som flyger med ett liknande koncept som vi.

– Kulturen är inte särskilt etablerad i Finland. Men också i Sverige och Norge är helikopterlinjer betydligt vanligare.

Under pandemin försöker Nurmi locka främst sådana vars sommarställen ligger ute i den västnyländska eller åländska skärgården.

Men när länder öppnar för utrikesresor är tanken att turister ska boka in sig för flygningar i skärgården eller bara för att ta en avstickare till en restaurang i väntan på flyget.

Folkligt?

Trots priset tror Citycopter att den nya linjen gör helikopterflygning tillgängligt för en bredare allmänhet än förut. Förut har företaget endast erbjudit charterturer, som förutsatt att man bokar alla platser i helikoptern.

– Att bara boka en plats kostar endast en femtedel av det man betalar för att chartra helikoptern, säger Joonas Nurmi.

Nurmi tror att Hangös popularitet skjuter i höjden den här sommaren, när många utlandsresor ställs in på grund av coronaviruset. Det visar även rederiernas nyinsatta avgångar till Hangö enligt honom.

Helsinki Citycopter använder modellerna Airbus H125, EC120 och Robinson R44 som tar mellan tre och fem passagerare. Avgångarna sker på helger från och med nu till augusti.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning