Ny svensk guide hjälper köttätaren att välja grönt

Bild: Tomas Oneborg/TT-SvD

Dansk kycklingklubba, svensk lammstek eller italiensk salami? Nu släpper Världsnaturfonden WWF i Sverige en ny version av sin köttguide, som ger köttet grönt, gult eller rött ljus beroende på miljöpåverkan.

– Vi säger inte att alla ska bli vegetarianer. Det finns en naturlig plats för köttet på tallriken och i odlingssystemet. Men vi måste bli bättre på att ställa miljökrav och vi måste välja mindre men bättre kött när vi äter, säger den svenska Världsnaturfondens matexpert Anna Richert.

Därför släpper nu Världsnaturfonden (WWF) i Sverige en uppdaterad version av sin köttguide, som ska hjälpa både konsumenter och exempelvis restaurangägare att välja köttvaror med så liten miljöpåverkan som möjligt.

Guiden finns i både pappersformat och som app. De olika köttslagen bedöms enligt fem kriterier: klimat, biologisk mångfald, kemiska bekämpningsmedel, djurvälfärd och antibiotika. Varje punkt presenteras i form av ett trafikljus.

För den som vill få en snabb överblick summeras dessutom alla punkter, så att produkten i sin helhet får antingen grönt, gult eller rött ljus.

– Rött ljus betyder att man ska undvika varan, eller ställa ytterligare krav och frågor. För det kan vara så att det företag som importerar köttet ställer högre krav än köttguiden visar. På så vis uppmuntrar vi företagen att vara tydligare mot konsumenterna och förklara hur de ställer sig, säger Anna Richert.

Viss minskning

Svenska WWF:s nya köttguide har utökats med ostar.

– Vi har tagit med flera av de ostar som ofta ersätter köttet, som halloumi, feta, mozarella och chèvre, säger Anna Richert.

En annan nyhet i årets version av köttguiden är att den omfattar även griskött från EU-länder som Italien och Spanien. Därmed går det att bedöma olika typer av charkvaror, som enligt Anna Richert tidigare har gått under radarn.

– Det finns utmaningar med till exempel serranoskinka och salami från de här länderna, om inte företagen ställer extra höga krav. En anledning är djurvälfärden, en annan att man i dessa länder ger djuren fodersoja som riskerar att leda till avskogning, säger Richert.

Även WWF i Finland har en köttguide där också ost ingår. Den finns här köttguiden (på finska).

På WWF säger man att man inte har planer på att uppdatera sin version inom den närmaste tiden.

6.11: Artikeln har uppdaterats med förtydligande om att den nya guiden är producerad av WWF i Sverige.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning