Ny gryning för Sydafrika?

Bild: AFP / Lehtikuva / Rodger Bosch

Jacob Zuma tvingades äntligen att lämna posten som president för Sydafrika och Cyril Ramaphosa har tagit över. Han lovar en ny, underbar gryning för landet men utmaningen är enorm.

Jacob Zuma hann vara president i Sydafrika i tio år – tio förnedrande år för landet som har stora naturrikedomar, över 55 miljoner invånare och en demokratisk och liberal konstitution. Zuma anklagades redan innan han blev president för att ha tagit emot mutor i samband med att Sydafrika såg över sitt försvar. Under åren som president blev det värre. Zuma misstänks för nästan 800 fall av korruption, penningtvätt och utpressning.

Förutom privata skrytbyggen på statens bekostnad i Zumas hemprovins och våldtäktsanklagelser beskylls Jacob Zuma för en allians med den indiska affärsfamiljen Gupta. De kom till Sydafrika i början av 90-talet när apartheidregimen gick mot sin död och har tack vare Zuma fått ett oerhört stort inflytande i landet och över de offentliga medlen. I praktiken har familjen Guptas affärsintressen befrämjats. Guptas sägs ha gjort en statskupp inifrån. Nu pågår utredningar kring familjen Gupta.

Varför tog det så lång tid för ANC, African National Congress, att ingripa mot Jacob Zuma? ANC har en ärorik historia med det framgångsrika motståndet mot apartheidregimen och en fredlig övergång till demokrati. Inte heller ANC är fläckfritt, men ryktet är betydligt bättre än många andra frihetsrörelsers.

En orsak är den långa motståndskampen och de svåra förhållandena under apartheidregimen. Inte bara Nelson Mandela utan också Jacob Zuma satt fängslad på Robben Island. Fortfarande, mer än 20 år efter att demokrati infördes, är det lätt att avfärda kritik mot ANC och dess ledare med hänvisning till rasism och apartheid.

Zuma skydde heller inga medel när det gällde att ingripa mot dem som kritiserade honom och försökte styra om utvecklingen. Han är inte den första ANC-ledare det har gått snett för, vilket kanske delvis beror på att han inte har någon egentlig utbildning att falla tillbaka på. Föregångaren Thabo Mbeki förnekade sambandet mellan hiv och aids, motarbetade medicinering och förespråkade örtbehandlingar.

Den nya ANC-ledaren sedan mitten av december är Cyril Ramaphosa. Också han är en ANC-veteran, men född på 1950-talet. Han är jurist, ledde facket i Sydafrika, och hade en central roll när den nya konstitutionen utformades. Ramaphosa hoppades på att bli Mandelas vice president och lämnade politiken när förhoppningarna grusades. Han har varit en framgångsrik affärsman och skapat sig en stor förmögenhet.

ANC är det ledande partiet i Sydafrika och har lyckats vinna alla val hittills, men trenden är nedåtgående. Särskilt oppositionspartiet Demokratisk Allians klarade sig bra i det senaste kommunalvalet och fick majoritet i flera storstäder. Det är en orsak till att ANC var tvunget att åsidosätta Zuma. För den sydafrikanska demokratin är det välkommet att ANC utmanas av andra partier.

Det finns många andra orsaker. Ekonomin i det råvarurika landet är urusel, men tilltron växte genast när Zuma var åsidosatt. Arbetslösheten närmar sig 30 procent och är ännu högre bland de unga. Sydafrika är ett delat land och 24 år med ANC-ledning har inte förbättrat de fattiga svartas situation på ett avgörande sätt. En av utmaningarna för Cyril Ramaphosa är att samtidigt kunna förbättra den sociala situationen och locka investerare till landet. I sitt installationstal lovade Ramaphosa krafttag mot korruption, tuffa åtgärder för bättre ekonomi och sysselsättning. Han lovade en ny och underbar gryning för Sydafrika. Det blir inte lätt och kräver bland annat en personlig moralisk resning likt Nelson Mandelas.

Susanna Ginman Chef för opinionsavdelningen

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00